Seful statului a retrimis Parlamentului patru legi, dintre care trei sint din domeniul electoral.

Traian Basescu a inapoiat la Parlament Legea referendumului, completata cu amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea prin care se impune aminarea alegerilor daca se convoaca plebiscitul national in aceeasi zi cu euroalegerile. Administratia Prezidentiala a comunicat ca presedintele a cerut reexaminarea legii pentru ca o considera neconstitutionala. Seful statului a adaugat ca toate modificarile de pina acum la Legea referendumului au fost declarate neconstitutionale prin decizia definitiva a Curtii. Totodata, Basescu a atras atentia Parlamentului ca aceiasi judecatori supremi au declarat neconstitutionala „orice limitare a prerogativelor constitutionale ale presedintelui in materia consultarii prin referendum a poporului". Seful statului a mai avut o observatie: „Conditionarea datei desfasurarii alegerilor de data organizarii referendumului poate genera blocaje constitutionale, intrucit Constitutia stabileste expres intervalele de timp in care sint organizate alegeri parlamentare si prezidentiale".

O alta lege pe care presedintele a refuzat sa o promulge si a retrimis-o la Parlament este cea referitoare la unele masuri in vederea derularii euroalegerilor, printre care si interzicerea difuzarii sondajelor pe durata celor 30 de zile ale campaniei electorale. Traian Basescu propune ca durata interdictiei sa fie de doar 48 de ore, in acord cu prevederile Constitutiei, si nu de 30 de zile. Traian Basescu apreciaza ca „aceasta prevedere este excesiva si neconstitutionala" avind in vedere ca legile electorale existente cuprind dispozitii care permit prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de emi-siuni electorale. Parerea sa e ca se creeaza „o diferentiere de tratament juridic intre procesul electoral pentru alegerile nationale sau locale si alegerile pentru Parlamentul European".

A treia lege respinsa de Basescu este cea prin care este aprobata ultima ordonanta de urgenta referitoare la derularea euroalegerilor. Presedintele reproseaza Parlamentului faptul ca in aceasta ultima ordonanta au fost preluate prevederile uneia mai vechi, din primavara, pentru care el a solicitat deja reexaminarea. Surse parlamentare au afirmat ca vor face operabila legea pentru urmatoarele alegeri sau referendumuri. Sursele mentionate ne-au spus ca Traian Basescu va avea probleme insa din cauza ca a retrimis la reexaminare legea care interzice desfasurarea simultana a unui referendum cu orice alt tip de alegeri. „Este o incalcare clara a Constitutiei de catre seful statului.

Art. 77 alin. 2 prevede ca, «inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii». Or, domnia sa a mai cerut o data reexaminarea pe 12 ianuarie 2007", ne-a declarat autorul principalului amendament al legii, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

In jurul acestei legi scandalul a inceput de fapt de luni, cind Nicolicea a sesizat Biroul Permanent al Camerei ca presedintele Romaniei nu a respectat termenul constitutional de promulgare a acestei legi, iar conducerea Camerei a decis sa sesizeze Consiliul Legislativ, urmind ca in functie de avizul primit sa fie sesizata Curtea Constitutionala. „Acum exista inca un motiv de sesizare a Curtii Constitutionale", a conchis Nicolicea.

La rindul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca Senatul, ca prima Camera sesizata, va trebui sa decida daca modificarea Legii referendumului trimisa de seful statului pentru reexaminare este un act normativ nou sau nu. In opinia sa, Senatul va trebui sa decida daca este vorba de o lege noua si sa inceapa procedura de reexaminare sau este vorba de aceeasi lege si atunci s-a creat un conflict intre institutii si va sesiza Curtea Constitutionala. Parerea vicepresedintelui PRM Lucian Bolcas este ca gestul presedintelui „reprezinta o fantezie juridica". O replica a venit si de la premierul Calin Popescu Tariceanu, care a declarat ca referendumul este organizat pentru placerea presedintelui, intrucit, in anul 2008, la viitoarele alegeri parlamentare, va fi functional oricum votul uninominal, dupa asumarea raspunderii Guvernului pe aceasta lege.

Curtea Constitutionala dezbate azi contestatia PRM privind decretul emis de seful statului de organizare a referendumului pentru introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului. Presedintele le-a mai retrimis parlamentarilor si legea prin care este infiintata Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Concret, seful statului le atrage atentia parlamentarilor ca au comis o eroare cind au stabilit drept Camera decizionala Camera Deputatilor. El considera, citind prevederile Constitutiei, ca Senatul era de fapt Camera decizionala, avind in vedere ca acest corp legiuitor este chemat sa decida definitiv asupra infiintarii de autoritati administrative autonome, asa cum este ANRCTI.

A promulgat doua legi Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri legea modificata privind vinzarea spatiilor destinate sediilor partidelor. Anterior, Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare in care se mentiona ca, potrivit respectivei modificari, partidele pot inchiria spatii fara licitatie si le pot cumpara. Seful statului ceruse Parlamentului reexaminarea actului normativ, precizind ca, prin modificarile aduse legii, formatiunile politice pot inchiria spatii fara licitatie, ceea ce contravine Constitutiei, si ca, in afara imobilelor aflate in proprietatea privata a statului, partidele pot cumpara si sediile care sint proprietate publica, daca le-au fost inchiriate. Totodata, el a promulgat si legea prin care Parlamentul respinge ordonanta de urgenta care reglementa situatiile in care poate fi suspendat procesul electoral. (C.O.)