Scandalul declansat acum doua saptamini de o modificare a Codului penal a fost dezamorsat ieri in Comisia juridica a Camerei.

Deputatii din Comisia juridica au adoptat ieri in unanimitate un articol care clarifica cine este sanctionat in situatia in care divulga secrete. Conform textului votat, sanctiunea cu inchisoarea de la 2 la 7 ani va fi aplicata „functionarului care are in atributiile sale de serviciu pastrarea secretului profesional si a confidentialitatii informatiilor la care are acces". Textul apartine deputatului PSD Eugen Nicolicea (foto), acelasi care in urma cu doua saptamini a plasat, intr-un proiect de modificare a Codului penal, un amendament similar care a fost considerat ca incrimineaza si ziaristii care fac publice date ce tin de corespondenta privata a persoanelor. Respectivul proiect de modificare a Codului penal a ajuns la promulgare, dar atit presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, cit si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, precum si o serie de ONG-uri i-au solicitat lui Basescu sa il retrimita la reexaminare Parlamentului.

Amendamentul votat ieri a fost facut pe unul dintre numeroasele proiecte individuale ale parlamentarilor de modificare a Codului penal, respinse in timp de Senat. Cum se va anula amendamentul de acum doua saptamini care a generat scandal, a explicat Nicolicea: „Presedintele Basescu retrimite legea contestata la reexaminare, noi o picam, iar in schimb trimitem, dupa ce se adopta de plenul Camerei, ceea ce s-a votat astazi. Eu spun ca nici articolul incriminat nu-i viza pe ziaristi, ci doar varianta si mai veche venita de la Monica Macovei, dar acum formularea este in concordanta cu ceea ce a cerut Clubul Roman de Presa".