SOS!  - Spre finele anului e posibila o epidemie de gripa
Doua vesti - una rea si una buna - privitoare la gripa din aceasta iarna. Vestea rea: virusul gripal circulant in actualul sezon si-a modificat structura si este mai pericu
SOS!  - Spre finele anului e posibila o epidemie de gripa
Doua vesti - una rea si una buna - privitoare la gripa din aceasta iarna. Vestea rea: virusul gripal circulant in actualul sezon si-a modificat structura si este mai periculos, mai ales in cazul persoanelor cu probleme grave de sanatate. Vestea buna: vaccinul gripal pentru sezonul 2007-2008 face fata noului virus.  


"Este posibil sa provoace forme letale, in cazul persoanelor tarate, pentru ca noua tulpina, A/Solomon Islands/3/2006-H1N1, nu a mai fost in circulatie in ultimii ani si din aceasta cauza nu avem anticorpii necesari", ne avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". "Dominatia timp de sase sezoane a virusului A/Noua Caledonie/20/99 ar putea sa confere noilor variante, care sunt diferite semnificativ de acestea, facilitati de raspandire si de infectie, deoarece exista o masa receptiva mare prin lipsa anticorpilor protectori, prin infectie naturala sau vaccinare", se precizeaza si pe site-ul Centrului de Referinta a Gripei.  


METODÅ. Potrivit specialistilor Centrului de Referinta a Gripei din cadrul Institutului Cantacuzino, in formula vaccinului pentru sezonul 2007-2008 din emisfera nordica este inclusa si noua tulpina. "In aceste conditii, cea mai buna metoda de protejare este vaccinarea", ne sfatuieste prof. dr Adrian Streinu Cercel. Specialistii atrag atentia ca nu este exclusa o eventuala epidemie de gripa spre sfarsitul lui 2007.  


Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au stabilit si difuzat inca din luna februarie a acestui an formula vaccinului pentru 2007-2008: A/Solomon Islands/3/2006-H1N1; A/Wisconsin/67/2005-H3N2; B/Malaiezia/2506/2004. Vaccinul antigripal este la aceasta ora in farmacii.


CAMPANIE. Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ca va vaccina gratuit contra gripei 3,7 milioane de persoane, aproape 20% din populatia tarii, asa cum prevad recomandarile OMS. Campania de vaccinare antigripala gratuita a inceput la 26 octombrie.


A doua etapa a campaniei incepe la 5 noiembrie si are planificata vaccinarea a 800.000 de persoane din urmatoarele categorii: - restul de 25% dintre adultii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare; - adulti si copii din institutii de ocrotire sociala; - personalul medical, salariatii institutiilor de ocrotire si membrii lor de familie. In etapa a treia, ce demareaza la 26 noiembrie, are loc vaccinarea a aproximativ 1,4 milioane de persoane. Sunt persoane cu varste peste 65 ani si pacienti dispensarizati pentru boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfunctii renale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.