Compania farmaceutica  Zentiva preconizeaza o scadere de 10 procente a vanzarilor pe primele noua luni pe piata romaneasca, potrivit unui raport preliminar asupra performantei companiei in primele noua luni ale acestui an.
Scaderea este urm
Compania farmaceutica Zentiva preconizeaza o scadere de 10 procente a vanzarilor pe primele noua luni pe piata romaneasca, potrivit unui raport preliminar asupra performantei companiei in primele noua luni ale acestui an.
Scaderea este urmarea unor costuri exceptionale de 300 milioane coroane cehe, din care circa 105 milioane coroane numai in trimestrul al treilea.
Declinul vanzarilor a fost determinat de strategia companiei de concentrare, in a doua jumatate a anului, pe recuperarea sumelor rezultate din comercializarea de medicamente compensate.
In trimestrul al treilea, costurile de 105 milioane de coroane cehe au aparut ca urmare a provizioanelor pentru datoriile neperformante.
Raportul preliminar mai prevede pentru primele noua luni ale anului 2007 vanzari nete de aproximativ 11,13 miliarde de coroane cehe, un profit operational de 1,46 miliarde de coroane cehe si un venit net de 1,06 miliarde de coroane cehe, precum si o crestere generala semnificativa in toate tarile in care compania este prezenta.
Printre factorii care au influentat negativ rezultatele Zentiva se numara consolidarea diviziei turce Eczasibasi-Zentiva in raportul financiar aferent trimestrului al treilea, care a avut impact asupra tuturor marjelor.
Un alt factor negativ este reprezentat de performantele nesatisfacatoare ale operatiunilor din Cehia, pe fondul eroziunii preturilor, care au afectat negativ vanzarile.
Zentiva mentioneaza printre factorii pozitivi ritmul accelerat de dezvoltare in majoritatea regiunilor unde este prezenta compania.
Cehii vor publica raportul final al rezultatelor inregistrate in primele noua luni ale anului la inceputul lunii noiembrie.Richter preconizeaza ca nu va avea probleme din cauza intarzierilor de plataProducatorul farmaceutic ungar Richter anticipeaza ca nu va avea probleme ca urmare a intarzierilor aparute la incasarea platilor pe piata din Romania.
Reprezentantii Richter au declarat ca veniturile obtinute in Romania au o pondere mai mica in totalul incasarilor, comparativ cu Zentiva. In plus, strategia prudenta a grupului in privinta managementului incasarilor protejeaza compania fata de acumularea unor restante mari la plati.
"Problema intarzierilor aparute la incasarile de pe piata romaneasca rezida din incapacitatea spitalelor de a plati la timp pentru medicamentele cumparate", a declarat directorul de comunicare al Richter, Zsuzsa Beke.
El a adaugat ca statul roman refuza sa plateasca, ceea ce a determinat mai multe alte companii farmaceutice sa deschida actiuni in justitie.
Richter a mentionat problema intarzierilor aparute la incasarea platilor de la spitalele romanesti in mai multe rapoarte, dar politica prudenta a companiei a contribuit la evitarea restantelor. Totodata, piata din Romania genereaza doar 1,7% din veniturile totale ale Richter, potrivit datelor aferente primului semestru al acestui an, spre deosebire de cazul producatorului ceh Zentiva, unde ponderea este de 20%.Termenele de plata din Romania, de trei ori mai mari decat media din regiuneDirectorul financiar al companiei ungare Egis, Lazlo Marossfy, a declarat ca termenele de plata din Romania sunt mai mari fata de restul regiunii. Astfel, daca in celelalte state din Europa Centrala si de Est companiile se pot astepta ca incasarile sa aiba loc in termen de trei luni, in Romania procedura poate ajunge la noua luni.
"Situatia din Romania nu s-a schimbat in aceasta privinta, fata de anii anteriori", a spus Marossfy.
Directorul Egis anticipeaza ca mai devreme sau mai tarziu pe piata romaneasca va avea loc un proces de consolidare, intrucat in prezent exista prea multi jucatori, iar aceste schimbari ar putea contribui la accelerarea ritmului incasarilor.
Anul trecut, producatorul ungar a infiintat in Romania si o companie de distributie, Egis Rompharma Cluj-Napoca, pentru a imbunatati serviciile oferite partenerilor romani si pentru a reduce costurile de distributie. Potrivit firmei de cercetare a pietei Cegedim, Egis se afla printre primele 20 de companii de medicamente generice prezente in Romania, cu o cota de piata de circa 2,2%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.