CE BEM, CE MANCAM
Suntem tentati sa credem ca vom gusta un produs traditional, cu ingrediente sanatoase. Doar pe eticheta scrie: pasta taraneasca din ficat. Numai ca citind lista de ingrediente ne dam seama ca produsul este unul facut dupa canoa
CE BEM, CE MANCAM
Suntem tentati sa credem ca vom gusta un produs traditional, cu ingrediente sanatoase. Doar pe eticheta scrie: pasta taraneasca din ficat. Numai ca citind lista de ingrediente ne dam seama ca produsul este unul facut dupa canoanele moderne.


Pasta Taraneasca din Ficat TOP este un produs din carne pasteurizat. Compozitia lui nu ne duce cu gandul la un produs traditional, ci mai degraba la unul "modern" foarte procesat. Lista de ingrediente este urmatoarea: ficat de porc, slanina, inima de porc, ulei vegetal, apa, proteine si fibre vegetale din soia, sare, condimente naturale, proteine animale din carne, zaharuri, emulsificator (mono si digliceride si esteri cu acizi grasi E 471), antioxidant (lactat de sodiu E 325, acid ascorbic E 300), stabilizator (polifosfat de sodiu si potasiu E 452), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), colorant natural (cosenila E 120), conservant (nitrit E 250 si nitrat de sodiu E 251). Tot pe eticheta este specificat faptul ca membrana arficiala este din soia si ca are in compozitie proteine vegetale din soia.


ANALIZA. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, trage concluzia ca pasta are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi de origine animala saturate, nesanatoase si o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor, antioxidantilor, potentiatorilor de aroma, colorantilor si conservantilor. De asemenea, pasta taraneasca are o densitate energetica ridicata, continand si surse ascunse de sare si fosfor. Excesul de fosfor impiedica fixarea calciului in oase. Conservantii nitrit si nitrat in prima faza diminueaza capacitatea de transport a oxigenului de catre sange, iar pe termen lung poate stimula aparitia cancerelor, in special de stomac.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, persoanelor cu densitate osoasa scazuta, suferinzilor de guta, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de sindrom metabolic (supraponderali, obezi, diabet, cancer, cardiovasculari, hipertensivi), celor cu afectiuni hepato-renale, dermatologice, poliartrite reumatoide, batranilor, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer).   

PrecizariRubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43.  sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului  doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.