UDMR risca sa devina un partid istoric. In cazul ei insa, autoritarismul ameninta din interior.

Povestea postdecembrista a UDMR ar putea lua sfirsit. Predictii in aceasta directie se fac, pe fondul frecusurilor dintre sustinatorii lui Marko sau ai lui Tökes, de mai multa vreme. Acum avem insa si o confirmare: ultimele sondaje arata ca daca ar avea loc alegeri parlamentare, nici una dintre cele doua tabere politice importante care reprezinta maghiarii din Romania nu ar trece de pragul electoral.

Iesirea UDMR de pe scena politica romaneasca ar bucura, fara indoiala, colegii de arme ai domnilor Vadim sau Funar. Privita insa ceva mai senin, istoria UDMR este, totusi, cu derapaje cu tot, una care a ajutat procesul democratic autohton. Iar lipsa din Parlament a unei formatiuni care sa reprezinte interesele maghiarilor din Romania nu ar constitui un pas inainte.

Cum s-a ajuns aici? Raspunsul e mult mai simplu decit ar putea actualii lideri ai Uniunii sa ne lase sa intelegem. Lucrurile au inceput sa se precipite din momentul in care conducerea UDMR a perceput initiativele interne, alternative, ca pe o amenintare. Marko&comp. au uitat de perioada romantica si au devenit brusc pragmatici; au avut o problema de understanding si au facut pe dracu in patru ca sa obstructioneze jocul democratic in interior. Ajunge sa amintesc doar de votarea modificarii Legii electorale prin ridicarea numarului de semnaturi necesare pentru infiintarea unui partid pentru a opri participarea Uniunii Civic Maghiare (UCM) la alegeri. Un pragmatism disperat.

De partea cealalta, vazindu-se blocati in accesul la resursele de putere ale UDMR, marginalizatii din UCM s-au radicalizat si si-au resetat subordonarea dind fuga la Budapesta. Mai exact, la conducerea Fidesz. Care i-a primit cu bratele deschise. Problema este ca implicarea Fidesz in bucataria formatiunilor politice maghiare din afara Ungariei a dus la farimitarea acestora si iesirea lor de pe scena politica a tarilor respective. Cu exceptia Romaniei. Implicarea Fidesz si a lui Viktor Orban in gestionarea relatiilor de putere de la nivelul elitei politice maghiare din Romania nu cred ca va avea alt deznodamint. Intrebat zilele trecute daca va avea remuscari in cazul in care maghiarii din Romania nu vor fi reprezentati in Parlamentul European, Viktor Orban a spus ca remuscari ar trebui sa aiba maghiarii, „daca nu vin la vot sau daca nu voteaza cum trebuie". Nu zic ca e un lux sa traiesti dilemele alegatorului roman de azi, dar nici jena pe care trebuie ca au simtit-o alegatorii maghiari din Ardeal la declaratia fostului premier ungar nu e de invidiat.