Seful guvernului italian, Romano Prodi, a anuntat miercuri o inasprire a politicii de expulzare a strainilor vinovati de delicte si a cerut colaborarea Romaniei, in ziua urmatoare arestarii unui roman banuit de crima si agresiune sexuala la Roma, tra
Seful guvernului italian, Romano Prodi, a anuntat miercuri o inasprire a politicii de expulzare a strainilor vinovati de delicte si a cerut colaborarea Romaniei, in ziua urmatoare arestarii unui roman banuit de crima si agresiune sexuala la Roma, transmite AFP. Prodi a anuntat ca i-a telefonat omologului sau roman Calin Popescu Tariceanu pentru a-i cere colaborarea sa in lupta contra criminalitatii, la sfarsitul unui Consiliu al ministrilor extraordinar asupra securitatii convocat miercuri seara. In cadrul intalnirii extraordinare de miercuri seara, Consiliul de Ministri italian a transformat in decret-lege masurile destinate sa favorizeze expulzarea de straini, membri ai Uniunii Europene, care au comis delicte grave, in vederea accelerarii adoptarii lui de catre parlament. Liderul executivului italian a mai spus ca i-a cerut primului ministru roman "actiuni coordonate si imediate" in cadrul unei colaborari stranse intre cele doua tari contra criminalitatii. Violarea unei femei, descoperita in coma marti seara intr-o groapa de langa o tabara de la periferia Romei unde traiesc numerosi romani, a provocat o puternica emotie in Italia. Circa 342.200 de romani traiesc in Italia, potrivit institutului de statistici italian Istat, o cifra in puternica crestere dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Mai multe fapte diverse recente care au pus in cauza imigranti, mai ales romani, au alimentat un curent xenofob in Italia.
Criminalul Mailat
Marti, la periferia Romei un imigrant roman, in varsta de 24 de ani, a sechestrat si violat o femeie de 47 de ani, Giovana Reggiani, pe care a aruncat-o intr-un sant, relateaza site-ul Agenzia Giornalistica Italia. Urmare a violentelor, victima a decedat, miercuri, la spital. Procurorul adjunct Italo Ormanni a cerut si obtinut arestarea cetateanului roman Nicolae Romulus Mailat. Victima era sotia unui subofiter de marina. Magistratul, care il ancheteaza pe roman pentru omucidere voluntara, a dispus autopsierea cadavrului, care va fi efectuata azi, la institutul de medicina legala al Universitatii La Sapienza din Roma. Incidentul a fost denuntat de o femeie de origine romana din tabara de romi din Tor di Quinto, care a chemat politia, dupa ce l-a vazut pe Mailat ducand in spate corpul femeii.
Primarul Romei acuza
Primarul Romei, Walter Veltroni si-a exprimat astazi nemultumirea profunda fata de agresarea unei femei de catre un barbat roman, dupa ce aceasta a decedat la spital, relateaza Agenzia Giornalistica Italia, in pagina electronica.
"Din iunie si pana in prezent au avut loc diferite incidente, care atesta schimbarea atmosferei orasului. Atacul asupra ciclistului, care apoi a murit, cel de la Toratore, cel de la consiliul orasenesc, violarea unei femei", a subliniat Veltroni. "Iar acum acest ultim incident ingrozitor. Nu ma pot exprima altfel. Este o escaladare despre care secretarul PD spune ca este "din nefericire legat de o singura problema: ca in acest oras, ca si in alte orase mari, exista numerosi cetateni ai UE, si nu cetateni din afara statelor UE", a precizat primarul. "Acestia nu sunt imigranti veniti aici ca sa traiasca, ci o tipologie care are crima drept caracteristica principala. Nu vreau sa generalizez impotriva unui singur stat: persoana care a anuntat infractiunea a fost intr-adevar o romanca. Dar nu ma pot abtine sa nu spun ca actunci cand 75 la suta dintre cei arestati provin dintr-o singura tara si toate incidentele au acelasi mobil (agresiunea, apoi furtul, violul si crima), exista o problema, care nu are legatura numai cu Roma, ci si cu alte orase mari. In lipsa unor masuri urgente, exista riscul unui val de xenofobie ", a declarat el.
Tariceanu, pe firul rosu cu Romano Prodi
Calin Popescu-Tariceanu(Luccian Curelariu, ZIUA foto) Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis trimiterea de urgenta la Roma a unei echipe de experti care sa sprijine actiunile autoritatilor italiene in combaterea fenomenelor infractionale care au ca autori cetateni romani, formuland in acest sens instructiuni ministrului de Interne, Cristian David. Potrivit Mediafax, Tariceanu a avut, in aceasta seara seara, o convorbire telefonica cu primul-ministru italian, Romano Prodi, in cursul careia a exprimat consternarea si profundul sau regret fata de actul criminal din seara zilei de 30 octombrie, de la periferia Romei, al carui prezumtiv autor ar fi un cetatean roman, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Cei doi prim-ministri au stabilit adoptarea in cel mai scurt timp a unui plan de actiune energica pentru combaterea fenomenelor infractionale care au ca autori cetateni romani, plan ce va fi urmarit de cei doi prim-ministri si evaluat periodic sub aspectul eficacitatii. "Va fi avut in vedere indeosebi potentialul de criminalitate din comunitatile neintegrate", se arata in comunicat. Pentru punerea in aplicare a unor masuri "ferme si adecvate", premierul Tariceanu a decis trimiterea de urgenta la Roma a unei echipe de experti care sa sprijine eforturile institutiilor italiene. In acest sens, primul-ministru a transmis imediat instructiuni ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David. In cursul convorbirii, ambii premieri au subliniat ca este regretabila existenta unor cazuri de criminalitate precum cel mentionat, in conditiile in care cea mai mare parte a comunitatii romanilor din Italia se bucura de apreciere pentru calitatile lor si modul in care au reusit sa se integreze in societatea italiana, arata sursa citata.
Seful Guvernului de la Bucuresti a aratat ca astfel de cazuri nu trebuie sa duca la masuri care sa ii afecteze pe romani ca cetateni europeni si nici sa aiba urmari asupra relatiilor bilaterale. In acest sens a fost subliniata de ambele parti dorinta si angajamentul pentru o cooperare eficienta si apropiata pe problematica combaterii criminalitatii. In zilele urmatoare, cei doi prim-ministri vor discuta din nou in legatura cu actiunile decise.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.