Jucatorii de pe pietele futures se asteptau ca Fed sa anunte ieri seara, la 20:15, ora Romaniei, o scadere cu 0,25% a dobanzii de politica monetara. Astfel, s-ar reveni la minimul de 4,5%, atins in martie 2006.
Decizia ar putea urma scaderii su
Jucatorii de pe pietele futures se asteptau ca Fed sa anunte ieri seara, la 20:15, ora Romaniei, o scadere cu 0,25% a dobanzii de politica monetara. Astfel, s-ar reveni la minimul de 4,5%, atins in martie 2006.
Decizia ar putea urma scaderii surprinzatoare cu 0,5% a dobanzii pentru imprumuturile "overnight" dintre banci de catre Fed pe 18 octombrie.
Indicele Standard & Poor's/Case Shiller al locuintelor a aratat o scadere cu 0,8% a preturilor, in august, in zece zone metropolitane importante, aspect care aminteste de criza accentuata din sectorul imobiliar despre care autoritatile de politica monetara spun ca reprezinta un risc pentru economie.
Statisticile au indicat o ieftinire anuala cu 5% a locuintelor, cea mai mare scadere inregistrata de la un an la altul din iunie 1991, imediat dupa ce s-a terminat recesiunea din anii 1990-1991.
Oficialii bancii centrale vor avea la dispozitie in timpul reuniunii lor de doua zile si statistica privitoare la cresterea economica din al treilea trimestru, stiindu-se ca increderea consumatorilor a scazut trei luni consecutiv, ajungandu-se la un minim al ultimilor doi ani.
Economistii care au participat la un sondaj Reuters estimeaza ca statisticile pentru produsul intern brut vor arata o rata anuala de crestere cu 3% a economiei in al treilea trimestru.
Datele ar indica doar o temperare moderata, desi analistii estimeaza o scadere mai accentuata in ultimele trei luni ale anului.
Temperarea preconizata pentru trimestrul al patrulea reprezinta un test pentru seful Fed si colegii sai, care ar trebui sa sustina o evolutie economica fara inflatie.
Intr-un discurs de pe 19 octombrie, Ben Bernanke, seful Federal Reserve, a spus ca “intuitia ne sugereaza ca o actiune mai puternica a bancii centrale ar putea fi garantata, ca sa previna rezultate in particular costisitoare”, relateaza Reuters.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.