Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a raspuns ieri acuzelor lansate miercuri seara de seful statului printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, reamintindu-i ca i-au fost alaturi in campania electorala din 2004 el si alti "tineri obraznici care nu doreau sa traiasca in societatea pe care o imaginase pentru noi partidul-stat PSD".

"Mama mea ma va intreba de ce sunt «mafiot». Eu stiu ca nu sunt. Dumneavoastra, domnule Presedinte, stiti ca nu sunt. Cu toate acestea, ati facut aceasta afirmatie. Fara sa argumentati sau sa dovediti intr-un fel. Mama mea ma va intreba cine este «mafiotul» Fenechiu. Si nu stiu ce sa-i spun altceva decat ca este unul dintre oamenii care l-a ajutat pe Traian Basescu sa ajunga Presedintele Romaniei. Nu am fost niciodata «juristul dlui Fenechiu». Am fost insa avocatul dvs. in campania din 2004. Nu stiu nici de ce sunt «obrazni». Probabil pentru ca zilele trecute, cand m-ati atacat la fel de nejustificat, am explicat, cu argumente si pe un ton civilizat, ca nu ati spus Adevarul si ca nu aveti Dreptate", arata Chiuariu in scrisoarea deschisa. Documentul are si un P.S.: "Domnule Presedinte al Romaniei, nu o sa inteleg de ce va doriti ca ministrul Justitiei sa va fie un supus servil ori un adversar ireductibil. Eu credeam ca poate fi doar ministrul Justitiei".

Intr-o emisiune tv difuzata miercuri seara, Tudor Chiuariu a fost numit de seful statului drept "tanar mafiot obraznic", care serveste o clientela si pe care premierul Tariceanu nu l-ar fi numit ministru, daca ar fi fost "dezlegat". Seful statului a mai spus despre Chiuariu ca a fost "juristul lui Fenechiu" si ca la trei zile dupa ce a fost numit ministru a facut "ceea ce a fost trimis sa faca", adica sa ceara revocarea procurorului Doru Tulus.
  Scrisoare deschisaStimate domnule Presedinte al Romaniei Traian Basescu,
Stimate domnule fost candidat al Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD pentru Presedintia Romaniei,

M-am hotarat sa va adresez o scrisoare deschisa ca urmare a atacurilor dumneavoastra din ultima vreme. Vreau sa va aduc aminte ca am fost impreuna in campania electorala din 2004. Traian Basescu si Tudor Chiuariu, alaturi de multi altii: Calin Popescu-Tariceanu, Vasile Blaga, Varujan Vosganian, Adriean Videanu.

Si alte cateva sute de mii de cetateni. Printre care multi a€žtineri obraznici" care nu doreau sa traiasca in societatea pe care o imaginase pentru noi partidul-stat PSD.

Am fost impreuna si am castigat impreuna.

Am fost impreuna pentru Dreptate si Adevar.


Si pentru ca am fost impreuna pentru Dreptate si Adevar, vreau sa va spun doar cateva lucruri importante pentru mine si, cred, si pentru dumneavoastra:

1. Mama mea ma va intreba de ce sunt a€žmafiot". Eu stiu ca nu sunt. Dumneavoastra, domnule Presedinte, stiti ca nu sunt. Cu toate acestea, ati facut aceasta afirmatie. Fara sa argumentati sau sa dovediti intr-un fel.

2. Mama mea ma va intreba cine este a€žmafiotul" Fenechiu. Si nu stiu ce sa-i spun altceva decat ca este unul dintre oamenii care l-a ajutat pe Traian Basescu sa ajunga Presedintele Romaniei.

3. Nu am fost niciodata a€žjuristul dlui Fenechiu". Am fost insa avocatul dvs. in campania din 2004.

4. Nu stiu nici de ce sunt a€žobraznic". Probabil pentru ca zilele trecute, cand m-ati atacat la fel de nejustificat, am explicat, cu argumente si pe un ton civilizat, ca nu ati spus Adevarul si ca nu aveti Dreptate.


Cu respectul cuvenit,
Tudor Chiuariu,
Fost coleg intr-o Alianta pentru Dreptate si pentru Adevar


P.S. Domnule Presedinte al Romaniei, nu o sa inteleg de ce va doriti ca Ministrul Justitiei sa va fie un supus servil ori un adversar ireductibil. Eu credeam ca poate fi doar Ministrul Justitiei. La randul sau fostul director adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) Sorin Dumitrascu a adresat ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, o scrisoare deschisa.Scrisoare deschisa Stimate domnule ministru al justitiei, Tudor Chiuariu
M-am hotarat sa va scriu o scrisoare deschisa ca urmare a atacurilor dumneavoastra din ultima vreme finalizate prin adoptarea pe ascuns a unei hotarari de guvern prin care eram dat afara din minister impreuna cu alti 14 colegi.
Va aduc aminte ca nu am fost impreuna in campania electorala nici impreuna cu aliatii dumneavoastra nici impreuna cu dusmanii dumneavoastra, indiferent ce nume de om politic poarta acestia. Eu nu sunt printre tinerii obraznici cu care ati fost impreuna in confruntarea cu partidul - stat dar sunt printre cei care nu am crezut niciodata ca liberalismul practicat de dumneavoastra va merge pe aceiasi cale.

Am fost impotriva dreptatii si adevarului dumneavoastra tocmai pentru ca ceea ce promovati dumneavoastra este o mare minciuna.

Si pentru ca am fost impotriva dreptatii si adevarului dumneavoastra, vreau sa va spun cateva lucruri importante (evitand patetismul ieftin pe care dumneavoastra il practicati):

1. M-ati prezentat in public ca pe un exemplu de lupta impotriva coruptiei, inventand o pretinsa incompatibilitate pe care n-ati mai avut curajul sa o sustineti in instanta) doar pentru ca dumneavoastra aveti un complex de inferioritate fata de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei;

2. Ati promovat pe ascuns o hotarare de guvern care a eliminat din ministerul justitiei un numar de 15 persoane pentru a caror formare profesionala au fost cheltuiti cate 30.000 de Euro pentru ca nu ati fost in stare, sau nu ati dorit, sa folositi competentele si experinta profesionala de care acestia dispuneau. In schimb numarul consilierilor dumneavoastra creste si anuntati concursuri de admitere pe care desigur ca unii dintre consilierii personali le vor promova cu note mari in comisii prezidate de alti consilieri personali;

3. Familia mea se intreaba doar daca vom putea plati in continuare facturile. Va rog sa-i iertati daca nu sunt foarte pasionati de framantarile si prieteniile dumneavoastra.


Cu respectul cuvenit,
Sorin Dumitrascu, manager public
Fost coleg intr-un minister care ar trebui sa ramana al justitiei.


P.S. 1 Domnule ministru sunteti deja in situatia unui om mic care se afla intr-o problema mare.

P. S. 2 Recunosc. Sunt un biet epigon al scriitorilor dumneavoastra de scrisori deschise si comunicate de presa.