22% dintre romani cred ca actorii de elita trebuie sa aiba si un aspect placut.Maia Morgenstern a crescut in ochii romanilor si prinrolul Mariei Talentul. El asaza actorii in clasamentul personal al romanilor. Ce inseamna mai exact acest cuvint in mintea poporului a aratat varietatea celor zece alesi pentru Romania in 2005: Florin Piersic, Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu, Dan Bordeianu, Alexandru Papadopol si Adela Popescu. Nu este insa singurul atu care urca artistul in topul maselor. El trebuie sa aiba o cultura bogata si sa inteleaga trairile personajului, potrivit listei de criterii rezultate in urma cercetarii, realizata de INSOMAR, IMAS, TNS-CSOP si CURS. Cele patru institute de cercetare a opiniei publice vor continua si in acest an sa afle criteriile actorilor de elita si numele care intrunesc cel mai multe dintre ele.

Printre conditiile de care trebuie sa treaca actorii pentru a sta in categoria celor buni din imaginarul colectiv se mai numara capacitatea de a atrage publicul indiferent de spectacol, imaginatia, puterea de improvizatie, un repertoriu bogat, expresivitatea si dezinvoltura. 22% dintre romani cred ca artistii de elita trebuie sa aiba si un aspect placut, 17% sustin ca e important sa joace in filme de succes si 8% sint de parere ca un actor bun e cel care cistiga premii.

Acum, parerea poporului se exprima pe Internet. „Adevaratii actori nu sint cu silicoane sau cu fata angelica. Frumusetea si sexul sint pentru unii, adevaratii actori se vad in timp. Fata de ei ne scoatem palaria si ii admiram", scria luna trecuta un internaut autohton pe Dojo blog. „Sint atitia actori buni, dar care stau pe tusa sau sint platiti extrem de putin si joaca in roluri secundare", comenta un alt internaut pe 9am.ro.

Ce s-a schimbat in criteriile de popularitate a actorilor, care sint noile nume aparute pe piata in ultimii doi ani si cit are de a face performanta cu producerea in masa a serialelor se vor dezbate duminica, in direct, de la ora 15.30, pe Realitatea TV, de Mihai Tatulici, invitatii sai, juriul format din Adriana Saftoiu, Alexandru Darie, Mircea Kivu si Aurora Liiceanu si jurnalistii din platou.

Urmariti fragmente cu Maia Morgenstern in „Patimile lui Hristos" pe www.cotidianul.ro/select