Capitala indiana gazduieste in aceste zile o intrunire internationala ce promite o toaleta pentru fiecare.

Reprezentanti din 40 de tari au sosit, ieri, in New Delhi, pentru a lua parte la summitul toaletelor. Intrunirea va dura patru z
Capitala indiana gazduieste in aceste zile o intrunire internationala ce promite o toaleta pentru fiecare.

Reprezentanti din 40 de tari au sosit, ieri, in New Delhi, pentru a lua parte la summitul toaletelor. Intrunirea va dura patru zile. In acest interval, participantii vor incerca sa gaseasca solutii pentru a asigura tuturor locuitorilor Terrei accesul la o toaleta igienica. In prezent, peste 2,6 miliarde de oameni sint fortati sa-si faca nevoile pe cimp sau in tufisuri, deoarece nu dispun de un WC decent. Cifra reprezinta aproape jumatate din populatia globului - un procentaj alarmant pentru secolul 21.

Participantii la summitul toaletelor si-au propus ca, pina in 2015, acest numar sa scada simtitor, iar ONU vrea ca pina in 2025 problema grupurilor sanitare sa fie complet rezolvata. Mai bine de jumatate dintre persoanele nevoite sa se usureze pe cimp traiesc in India si in China. Acesta este si motivul pentru care intrunirea a fost organizata in New Delhi.

Potrivit BBC, aproximativ 700 de milioane de indieni traiesc zi de zi fara a avea acces la un grup sanitar. Ei si-au facut un obicei din a iesi in zori pe cimp sau pe liniile de cale ferata, pentru a-si face nevoile. Pasagerii din trenuri spun ca imaginea unor persoane semidezbracate, care se usureaza pe sine, a devenit deja obisnuita in anumite parti ale Indiei.

Cel mai grav afectate de aceasta situatie sint femeile, care sint nevoite sa iasa pe cimp noaptea, pentru a avea putina intimitate. Intunericul le expune insa unor alte pericole precum accidentele sau chiar abuzul sexual. Alte zone care se confrunta cu o lipsa acuta a WC-urilor sint Africa, Asia si America Latina.

Ambitiile ONU de a remedia situatia pina in 2025 par destul de greu de pus in practica. Conform expertilor, construirea grupurilor sanitare de tip occidental este foarte costisitoare, iar tarile in curs de dezvoltare nu-si permit asemenea investitii. Unii specialisti cred insa ca exista si solutii mai ieftine.

Cercetatorul Bindeshwar Pathak spune ca a descoperit o modalitate foarte ieftina de a descompune dejectiile umane in ingrasamint pentru sol si biogaze inofensive pentru atmosfera. El isi va prezenta proiectul in cadrul summitului de la New Delhi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.