Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale si initiatorul dezbaterii, a precizat ca toate arhivele create de regimul comunist sunt accesibile publicului in institutia pe care o conduce. Reprezentantul SRI la dezbaterea organizata de Arhivele Nati
Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale si initiatorul dezbaterii, a precizat ca toate arhivele create de regimul comunist sunt accesibile publicului in institutia pe care o conduce. Reprezentantul SRI la dezbaterea organizata de Arhivele Nationale a spus ca au ramas mai putin de 100.000 de dosare care trebuie dezbatute in comisia mixta cu CNSAS pentru a fi desecretizate. Colonelul Pintilie a sustinut ca SRI a predat Colegiului cartotecile si a inceput si predarea microfilmelor. Concluzia trasa de colonelul Pintilie a fost simpla: "SRI isi face treaba".
Depozit de cizme in loc de Arhiva
Dorin Dobrincu, actualul director al institutiei, a declarat ca toate arhivele create de regimul comunist sunt accesibile publicului in acest moment. "In acest moment in arhive nu mai intra doar privilegiati, ci accesul este liber si egal", a precizat Dobrincu. El a afirmat ca incearca sa obtina mai multe fonduri de la Ministerul de Interne, caruia Arhivele ii sunt subordonate, pentru o functionare eficienta. Potrivit lui Dobrincu se incearca ca institutia pe care o conduce sa devina ordonator secundar de credite si nu tertiar cum este in prezent. "Arhivele Nationale au fost mereu pe ultimul loc in structura MIRA, dar noi avem nevoie de resurse", a explicat Dorin Dobrincu. El a spus ca din cauza birocratiei noul proiect al Legii Arhivelor va intra in dezbaterea Parlamentului abia la inceputul anului viitor, desi ministrul Iorgulescu anuntase ca va intra in dezbatere in luna septembrie. Prezent la dezbatere, Ioan Scurtu, director al Arhivelor Nationale in perioada 19991-1996, a povestit cum ministrul de Interne, George Ioan Danescu, a preferat sa aloce o cladire pentru depozitarea de cizme si echipament militar, desi aceasta revenea de drept Arhivelor Nationale. (C. ANDREI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.