Recolta de porumb din Uniunea Europeana va scadea cu 17%
Multi fermieri vor cultiva grauEra foarte putin probabil ca efectele secetei care a afectat campurile din Romania si Ungaria sa nu aiba consecinte nefaste si asupra economiei Uniunii Europ
Recolta de porumb din Uniunea Europeana va scadea cu 17%
Multi fermieri vor cultiva grauEra foarte putin probabil ca efectele secetei care a afectat campurile din Romania si Ungaria sa nu aiba consecinte nefaste si asupra economiei Uniunii Europene. Astfel, UE va recolta cu aproximativ 17% mai putin porumb in 2007, in ciuda recoltelor bune obtinute in majoritatea tarilor producatoare, estimeaza analistii din domeniu si fermierii.
Dupa cum informeaza agentia de presa Reuters, Consiliul International al Granelor si-a redus estimarile privind productia de porumb in blocul celor 27 de state cu aproape 1%, la 45,7 milioane de tone, fata de 55,2 milioane de tone in 2006, punand aceasta modificare pe seama recoltelor slabe din Ungaria si din tara noastra.
Multi fermieri se bazeaza pe recoltele de grau, deoarece acestea sunt mai profitabile si mai rezistente la variatiile meteorologice, in defavoarea porumbului.
Acest lucru a fost intarit si de afirmatia directorului consultativ al MOSZ, Andras Uhercsak, care a spus ca multi fermieri iau in considerare plantarea mai multor cereale de toamna, precum graul, care este mai rezistent decat porumbul in conditii meteorologice dificile.
Uhercsak a precizat ca nivelul umiditatii s-a imbunatatit odata cu sfarsitul sezonului ploios din toamna, insa anumite soluri de adancime au nevoie de mai multa apa. O scadere a recoltei la porumb a cauzat o majorare a preturilor la alimente, determinandu-i pe detinatorii de crescatorii de porci sa anunte o greva nationala pentru data de 15 noiembrie.
In Romania, unde porumbul a fost recoltat in peste 90% din zone, se asteapta ca productia sa scada sub 3,5 milioane de tone, atingand cel mai scazut nivel din ultimii 18 ani, cu noua milioane de tone mai putin fata de anul 2006.Recolta din Ungaria este estimata sa scada cu 3,8-4 milioane de toneIn Ungaria, fermierii au recoltat aproximativ trei sferturi din porumb, iar recolta este estimata sa scada cu aproape patru milioane de tone, fata de cele opt milioane de tone obtinute in 2006, potrivit grupului de fermieri ungar MOSZ.
Dupa cum informeaza Reuters, recolta Ungariei ar cobori pentru prima data dupa anul 1968 sub patru milioane de tone, potrivit datelor Biroului Central de Statistica (KSH), desi seceta din anul 2003 a avut un impact aproape similar celei din acest an.
Ungaria inca detine aproape jumatate de milion de tone de porumb in stocurile de urgenta ale Uniunii Europene, fapt ce a permis guvernului de la Budapesta sa cumpere porumb din aceste rezerve pentru a-l comercializa pe piata interna.
Pe de alta parte, in Franta, Italia si Germania, cei mai importanti producatori europeni de porumb, recolta din acest an va depasi nivelurile din anii precedenti. In Franta, de exemplu, numarul unu in productia de porumb pe plan european, recolta a fost pe jumatate colectata, datorita vremii insorite din ultimele saptamani.
Analistii francezi au crescut estimarile pentru recolta din 2007 si se asteapta la o depasire a productiei de anul trecut, ce a fost de aproximativ 13 milioane de tone. "Recolta de anul acesta este estimata la aproximativ 14 milioane de tone", a declarat din partea centrului tehnic al cerealelor Arvalis, Jean-Paul Renoux. Estimarea a fost modificata de la 13,5 milioane de tone, cifra anuntata de producatorii de porumb la sfarsitul lunii septembrie.
"Intrebarea este cu cat se va depasi cifra de 14 milioane de tone. Tot ce a fost recoltat mai inainte, fie ca a fost irigat sau nu, arata o cifra medie de 10 tone pe hectar, ceea ce este un rezultat foarte bun", a mai spus Renoux.
In Italia, tara aflata pe locul doi in productia europeana de porumb, recoltele au crescut cu 2% la 9,9 milioane de tone,potrivit statisticilor agentiei ISTAT. Imbunatatirea sistemelor de irigatii pe fiecare hectar a sporit recoltele in ciuda unei scaderi de aproape 10% in anumite zone.
In Germania este asteptata o recolta masiva de porumb in ciuda unei intarzieri cauzate de ploi. Estimarile facute de guvernul german indica o recolta de 3,5 milioane de tone, fata de 3,2 milioane de tone in 2006.
Aceasta cifra s-a situat putin sub estimarile pietei din octombrie, de 3,7 milioane de tone.O crestere a fost asteptata in urma sporirii cu 6,4% a zonelor de recoltare, la 1,8 milioane de hectare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.