Romania ar putea intra in circuitul marilor concursuri internationale, gratie a doua proiecte intr-un parteneriat public-privat.Asa se antreneaza juniorii romani la
sarituriile cu schiurile Alaturi de schi alpin si hochei pe gheata, sariturile cu schiurile sint unul dintre cele mai urmarite sporturi de iarna din Europa, iar atractia pentru aceasta disciplina a inceput sa se manifeste si in perioada de vara datorita competitiilor internationale pe trambuline cu suport de plastic. Doua astfel de complexuri, cu cite trei trambuline (30 m, 50 m si 70 m), vor fi construite si in Romania, la Sacele si Risnov, in cadrul unui acord de sponsorizare "OMV Move&Jump", incheiat ieri de compania petroliera austriaca si Federatia Romana de Schi. Parteneriatul se intinde pe o durata de zece ani, iar vedeta semnarii sale a fost saritorul austriac Thomas Morgenstern, dublu campion olimpic la Torino (2006) si campion mondial cu echipa anul acesta, la Sapporo. Morgenstern, care a implinit marti 21 de ani, a impartasit din experienta sa unui grup de copii din care se remarca Remus Tudor (14 ani), ce are deja in palmares sarituri de peste 100 m. Conditiile improprii de pregatire din Romania ii fac pe practicantii acestui sport sa tinjeasca dupa taberele de pregatire din strainatate, iar din acest sezon de iarna tinerii saritori romani vor lua parte la competitii internationale (cupe ale Alpilor, continentale sau ale Federatiei Internationale).

„Incercam sa marim gradul de siguranta a sportivilor, pentru ca pina nu demult era considerat un sport riscant. Statistic, o treime dintre saritori au suferit cel putin o cazatura", spune directorul de competitii al forului mondial, Walter Hofer, si tot el subliniaza importanta vitezei de reactie a sportivului: "Sase metri si 150 de milisecunde sint coordonatele esentiale in care se realizeaza desprinderea de pe trambulina, iar in zbor se ating viteze de 130 km/ora". La ora actuala, cea mai spectaculoasa competitie de sarituri cu schiurile este Turneul celor patru trambuline, care in 2006 a atras in fata televizoarelor 800 de milioane de telespectatori. Conceptul ski flying (trambuline cu punct de constructie la 185 m), unde in mod regulat se sar peste 200 m, este in plina expansiune, in faza conceptuala afindu-se un proiect si la Abu Dhabi.