Rusia, cea de-a doua putere nucleara din lume, dupa Statele Unite ale Americii, a detinut de mult timp o industrie energetica nucleara activa, inclusiv prin exportarea reactoarelor catre tari ca India si Iran. Doar pana de curind, Kremlinul a acordat
Rusia, cea de-a doua putere nucleara din lume, dupa Statele Unite ale Americii, a detinut de mult timp o industrie energetica nucleara activa, inclusiv prin exportarea reactoarelor catre tari ca India si Iran. Doar pana de curind, Kremlinul a acordat mai putina atentie energiei nucleare fata de industriile masive si profitabile de petrol si de gaze naturale, informeaza Oxford Analytica, citat de Forbes. In 2005, presedintele rus Vladimir Putin si-a aratat interesul pentru acest segment al pietei energetice prin numirea fostului prim-ministru Sergei Kiriyenko ca sef al Agentiei Federale de Energie Atomica (Rosatom).
Kiriyenko a cerut o crestere semnificativa a folosirii energiei nucleare in generarea electricitatii din Rusia - partial pentru a elibera gazele naturale pentru exporturile profitabile. Fostul prim-ministru si-a propus sa faca acest lucru prin adaugarea a inca 40 de reactoare la cele 31 de uzine existente pana in 2030 si prin cresterea cotei energiei nucleare folosite in generarea de electricitate de la 17% la 25%. De asemenea, Rusia dezvolta un prototip inovator de reactor nuclear suspendat pe apa.
Moscova a oferit timp indelungat toate tipurile de servicii necesare pentru a fabrica combustibil nuclear. Companiile ruse sunt specializate in convertirea uraniului in hexafluorid de uraniu, in uraniu imbogatit (Tenex) si in fabricarea de combustibil (TVEL).Rusii ar fi cei mai castigati daca puterea nucleara prinde terenDin 1992, programul o "megatona de megawati" realizat impreuna cu guvernul Statelor Unite ale Americii si cu Enrichment Corp. din SUA (USEC) a urmarit o transformare a fostelor arme rusesti cu uraniu in rezerve care acopereau aproximativ jumatate din necesarul pentru reactoarele americane. "Acordul de suspendare" a fost facut dupa ce Departamentul de Comert al Statelor Unite a descoperit ca fosta Uniunea Sovietica arunca uranium slab imbogatit (LEU) pe piata din SUA.
Kiriyenko a pozitionat companiile rusesti de combustibili astfel incat ar beneficia daca intreaga lume ar incepe sa foloseasca semnificativ puterea nucleara. Ţinta proclamata a sefului agentiei este de a avea o cota de 20% din piata mondiala.
Procesul de imbogatire creste concentratia uraniului rar - izotop 235 de la 0.7% la aproximativ 4 sau 5% pentru a realiza LEU, combustibilul predominant in uzinele de putere nucleara moderne.
Rusia si Statele Unite au pornit avangarda eforturilor de a se asigura ca dezvoltarea puterii nucleare civile nu va duce la o irosire de uraniu imbogatit si la consumarea facilitatilor de reprocesare a combustibilului, care poate oferi fie combustibil pentru puterea nucleara militara fie material fisibil pentru armele nucleare. Contributia Moscovei a fost conversia unei uzine de imbogatire nefolosite din orasul siberian Angarsk intr-o uzina multinationala de imbogatire. Sub aceasta schema, alte tari ar putea avea cote din actiunile companiei, dar nu vor avea controlul operational.
Kazakhstan, unul dintre cei mai mari furnizori de uraniu, a fost de acord sa participe la aceasta uzina. Rusia incearca acum sa mai convina oficialitati din Ucraina, Belarus si Africa de Sud. Iranul a refuzat invitatia Rusiei de a participa.Putin, prins intre Vest si IranDe asemenea, Rusia s-a oferit sa construiasca la Angarsk in prima jumatate a 2008 o banca mondiala de combustibil sub controlul Agentiei Internationale a Energiei Atomice (IAEA) si sa stocheze doua incarcaturi de reactoare de LEU (cu valoare de circa 300 milioane de dolari). Directorul Genereal IAEA, Mohammed El Baradei, a sprijinit ideea construirii unei astfel de rezerve pentru folosul international la care statele pot apela daca alimentarea cu combustibil este oprita din alte motive decat dispute comerciale sau violari de non-proliferari.
Reputatia globala a Rusiei de furnizor de putere nucleara este probabil sa atinga apogeul dupa ce va fi rezolvata criza legata de programul nuclear al Iranului. In general s-a gandit sa se mearga cu valul pentru a evita o opunere a Vestului sau a Iranului. Pentru a sprijini Vestul, Moscova se chinuieste sa termine constructia reactorului nuclear Bushehr. De altfel, a suportat in doua randuri rezolutii cu sanctiune limitata din partea Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite (UNSC). Pentru a fi si de partea Iranului, Putin a declarat dupa vizita lui istorica la Teheran din 15 octombrie ca nu exista nicio dovada ca Qatar construieste o arma nucleara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.