Romania stagneaza in clasamentul international al competitivitatii economice pentru 2007-2008, se arata in Raportul Competitivitatii Globale 2007-2008, publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (FEM) si citat de Mediafax.
Potrivit raportului, Romania a obtinut un punctaj de patru puncte, calculat pe o scara de la unu la sapte.
In urma acestui clasament, tara noastra coboara o pozitie, pe locul 74 din 131, intr-un top global al competitivitatii economice pentru perioada 2007-2008, dar punctajul se mentine la nivelul anului trecut, principalele dezavantaje competitive fiind transparenta deciziilor guvernamentale si calitatea infrastructurii rutiere.
Criteriile dupa care s-a realizat clasamentul sunt grupate in trei categorii: aspecte economice generale (institutii publice, infrastructura, stabilitate macroeconomica), gradul de inovare si complexitatea mediului de afaceri si factorii de stimulare a eficientei economice (educatie, capacitatea de absorbtie a tehnologiilor).
Avantajele competitive ale Romaniei se refera mai ales la datoria publica (locul 12 din 131), calitatea educatiei tehnice (locul 12) sau durata procedurilor necesare pentru lansarea unei afaceri (locul 13).
Pe de alta parte, intre dezavantajele competitive se mai numara si protectia drepturilor actionarilor minoritari (locul 107), risipa cheltuielilor publice (locul 116), rata de economisire (locul 101) sau intensitatea competitiei locale (locul 82).
GEA arata ca Romania se plaseaza in categoria economiilor bazate pe investitii, unde factorii determinanti ai competitivitatii tin de educatie, nivelul competitiei interne, piata muncii, piata financiara, pregatirea tehnologica si dimensiunile pietei.
Dintre tarile Uniunii Europene, Romania ocupa locul 26 din 27, urmata doar de Bulgaria.
Prima pozitie in ierarhia celor mai competitive state o ocupa si in acest an SUA, urmata de Elvetia, in urcare cu patru pozitii fata de anul trecut, si Danemarca.
Intre primele zece tari din clasament se mai regasesc si cinci state europene, respectiv Suedia, Germania, Finlanda, Marea Britanie si Olanda, si doua asiatice, Japonia si Singapore.
De asemenea, FEM a realizat un indice al competitivitatii mediului de afaceri, iar Romania ocupa locul 73 din 127 de tari incluse in clasament, cele mai importante probleme fiind nivelul fiscalitatii, legislatia fiscala, dar si coruptia, accesul la finantare, infrastructura insuficient dezvoltata si instabilitatea politica.