Uniunea Artistilor Plastici este pe cale sa ramina fara sediul sau central din Bucuresti, care a fost retrocedat. Artistii acuza documentele ca fiind false si depun plingere penala pe numele revendicatorilor.Imobilul ultracentral a fost
retrocedat suspect de repede Vila somptuoasa in care are sediul Uniunea Artistilor Plastici din Romania a fost revendicata si retrocedata in urma cu doua luni de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Imobilul a apartinut la inceputul secolului trecut generalului Eraclie Arion. Fiica acestuia, Viorica, s-a maritat apoi cu avocatul Emanoil Slatineanu. Cea care revendica acum imobilul, Maria Dumitrescu, sustine ca, dupa moartea Vioricai, Emanoil s-a recasatorit cu mama sa, Marie Nicolle Dahon, iar ea a fost unicul copil al celor doi. Dar artistii nu sint inca pe deplin convinsi ca cei care au obtinut casa sint si mostenitorii de drept ai familiei ce a detinut proprietatea pina in 1950. Principalul lor argument este ca procesul-verbal prin care Emanoil Slatineanu primea vila mostenire de la sotia sa, Viorica Arion, si o inscria la Cartea Funciara ar fi fals. Astfel, pe actul respectiv scrie ca a fost intocmit pe 4 august 1940. Numai ca acelasi act stipuleaza ca imobilul mostenit se afla pe Strada Nicolae Iorga, la numarul 21, in timp ce istoricul Nicolae Iorga avea sa moara trei luni mai tirziu, pe 28 noiembrie 1940. „Strada se chema atunci Benito Mussolini. Nici vorba de Nicolae Iorga. Este clar ca actul a fost falsificat", spune Dumitru Serban, presedintele Uniunii.

Aceasta nu este singura inadvertenta din documentul pe baza caruia primaria a retrocedat casa: data decesului Vioricai Arion fiind trecuta ca „30 septembrie 1941", deci la mai mult de un an de la data intocmirii actului. Un articol din „Revista de studii etnoistorice", semnat de istoricul Marian Stefan, arata insa ca Viorica Arion a murit abia in 1948, nu in 1941. De altfel, Marian Stefan este si autorul unei monografii a satului Fierbinti, unde familia Vioricai avea resedinta de vara. „Daca ea a murit in 1948, Slatineanu nu se putea recasatori si nu putea face un copil inca din 1944 care sa revendice acum casa", spune si Luminita Brincusi, avocata Uniunii.

O alta neconcordanta sesizata de artisti este printre informatiile trecute in decretul de nationalizare a caselor, unde este scris ca Emanoil Slatineanu a avut doua apartamente si cele stipulate in dispozitia semnata de primarul Adriean Videanu ca fiind obiectul restituirii: „Corp A (subsol, parter si doua etaje), corp tip B - parter - foste grajduri transformate actual in garaje si compartimente initiale, apartamente de locuit, unul de doua camere, doua cu trei camere si unul cu o camera". Toate amplasate pe un teren de 2.319 metri patrati, situat intre Calea Victoriei si Piata Romana. „Noi nu ne opunem retrocedarii, dar vrem sa fim siguri ca este facuta corect. Or, acum avem destule semne de intrebare asupra celei ce a obtinut casa", mai adauga presedintele Uniunii, Dumitru Serban.

Maria Dumitrescu, cea care a revendicat imobilul, este stabilita in Franta si a desemnat-o pe Mariana Bescuca din Bucuresti sa o reprezinte in Romania. Procura respectiva ii asigura lui Bescuca drepturi depline, inclusiv de vinzare a proprietatilor obtinute. Avocatul Mario Ianculescu, care le reprezinta interesele, ne-a comunicat ca toate actele sint autentice, iar neconcordantele din procesul-verbal de inscriere in Cartea Funciara sint din cauza faptului ca la acea data inregistrarile se desfasurau anevoios, iar o data cu inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial au fost sistate. „Inregistrarile s-au reluat dupa razboi cu adresele noi, multe strazi schimbindu-si numele mai ales din ratiuni politice. Era de neconceput sa se mai faca vorbire despre Benito Mussolini, fie si ca nume de strada, imediat dupa razboi", spune Ianculescu. Despre diferentele dintre dispozitia primariei si cele ale decretului de nationalizare, el crede ca sint rezultatul „mentalitatii simpliste a autoritatilor comuniste de atunci, care nu erau preocupate de acuratetea descrierii situatiei".

Plingere penala Dumitru Serban, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, va depune o plingere penala impotriva celor ce revendica imobilul. Pe cit de convinsi sint avocatii revendicatorilor ca actele clientilor lor sint autentice, pe atit de siguri sint artistii de faptul ca e un fals la mijloc. „In locul actelor originale, la dosar ei au depus un certificat de deces eliberat in 2005 pentru o moarte din 1941 si o copie dupa un certificat si pentru o casatorie ce s-ar fi efectuat in 1921, eliberata tot in 2005, dar de unde lipsesc datele de nastere ale sotilor. Prea multe lipsuri, prea multe inexactitati", spune avocata Uniunii.

Istoria familiei generalului Eraclie Arion, pe www.cotidianul.ro/select