Social-democratii au dus pensionarii la Palatul Victoria
Conservatorii mizeaza pe voturile pagubitilor DaciaBugetul de stat pe 2008 va fi dezbatut in plenul celor doua Camere dupa alegerile pentru Parlamentul European. Pana atunci insa, partidel
Social-democratii au dus pensionarii la Palatul Victoria
Conservatorii mizeaza pe voturile pagubitilor DaciaBugetul de stat pe 2008 va fi dezbatut in plenul celor doua Camere dupa alegerile pentru Parlamentul European. Pana atunci insa, partidele fac promisiuni de campanie. PSD a conditionat sustinerea proiectului de adoptare a unui set de amendamente cu un caracter social. Şi PC pune conditii pentru a da un vot favorabil. Pentru ca bugetul de stat pe anul viitor sa nu fie respins de Parlament, Executivul are nevoie in principal de voturile PSD. PD a anuntat deja ca nu va vota bugetul, iar PRM asteapta sa vada reactia celorlalte formatiuni politice.PSD mizeaza pe majorarea pensiilor si pe o autostradaMircea Geoana a anuntat ieri ca parlamentarii PSD vor vota Legea bugetului pentru anul 2008 numai daca va cuprinde si sumele exacte pe care Guvernul intentioneaza sa le aloce construirii Autostrazii Transilvania. "Vom conditiona votul nostru de alocarea a resurselor necesare pentru realizarea acestui proiect si de identificarea fondurilor necesare pentru continuarea sa", a declarat Geoana, citat de Mediafax.
Proiectul construirii Autostrazii Transilvania pe relatia Brasov-Bors a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.
Tot ieri, social-democratii au depus la Guvern o petitie cu 700.000 de semnaturi, prin care cer majorarea punctului de pensie, de la 1 noiembrie 2007, la 37,5% din salariul mediu brut pe anul 2008. "Necesitatea acestei devansari deriva inclusiv din cresterea de preturi care se anunta pentru aceasta toamna si atunci este nevoie nu de o majorare doar cu 60 - 65%, ci de o crestere integrala de 100% din ceea ce inseamna salariul mediu pe economie al anului viitor", a declarat fostul ministru al muncii, Marian Sarbu. El a precizat ca a fost primit la Palatul Victoria de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, care i-ar fi spus ca va analiza posibilitatea majorarii pensiilor de la 1 noiembrie, integral. Legea de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 a fost initiata de catre social-democrati si respinsa intr-o prima faza de Guvern, pe motiv ca proiectul nu prevedea si sursele de finantare. Ulterior, amenintat cu motiunea, Executivul a ajuns la un compromis cu parlamentarii opozitiei, acceptand o majorare a punctului de pensie, de la 31% din salariul mediu brut la 37,5%, mai mica decat cea propusa de PSD, de 45%. La momentul respectiv, Paul Pacuraru a spus ca majorarea pensiilor este imposibil de devansat cu doua luni, pentru ca bugetul asigurarilor sociale nu dispune de banii necesari, in 2007.PC vrea suplimentarea bugetului MEFPC cere Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta pentru ca legea privind despagubirea persoanelor care au depus la CEC bani pentru autoturisme Dacia sa fie aplicata si pentru persoanele care, in perioada 1989-1992, si-au transferat banii de la CEC la BRD. Senatorul Marius Marinescu a anuntat ca, in acest sens, PC a depus ieri un amendament la bugetul pe 2008 pentru suplimentarea bugetului Ministerului Economiei si Finantelor cu 680 mil. lei. El a mai precizat ca este vorba de despagubirea a aproximativ 70.000 de persoane care au depus bani la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, dintre care 33.000 si-au transferat dupa 1989 banii de la CEC la BRD.Radulescu: Proiectul de buget e nerealistPD a anuntat ca democratii nu vor vota bugetul de stat pe 2008. “Bugetul propus de Guvernul Tariceanu se intemeiaza pe o abordare care se indeparteaza de la programul de guvernare asumat”, a precizat Radulescu.
In opinia sa, bugetul pe 2008 este “nerealist”, pentru ca este fundamentat pe o estimare a veniturilor “absolut nerealista”. Radulescu a aratat ca PD nu va vota un buget “malformat din nastere", aceasta caracteristica facandu-l neviabil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.