Ministerul Public a inaintat ieri catre Ministerul Justitiei punctul de vedere cu privire la recentele modificari aduse Codului de Procedura Penala (CPP) si Codului penal (CP) prin Legea de aprobare a OUG 60/2006.

Noile modificari privind efectuarea perchezitiilor domiciliare fac, practic, sa nu mai poata fi ceruta perchezitia fara avertizarea persoanei cercetate, ceea ce ar crea posibilitatea ca persoana in cauza sa distruga sau sa ascunda mijloacele de proba. Nici o procedura europeana nu prevede aceasta conditie. Termenul de 24 de ore necesar avocatului din oficiu pentru pregatirea apararii este "o invitatie adresata invinuitilor, inculpatilor si aparatorilor de rea-credinta de a tergiversa cauza". "In situatia in care se dispune masura preventiva a retinerii fata de un inculpat si pentru ca termenul de 24 de ore sa expire, aparatorul ales nu se prezinta, masura preventiva expira, iar inculpatul pleaca liber", au exemplificat procurorii.


NEPEDEPSITI "Modificarea CPP referitoare la limitarea in timp a urmaririi penale la maximum sase luni pentru toate infractiunile, cu exceptia celor a caror pedeapsa este detentiunea pe viata sau mai mare de 15 ani, cand termenul este de un an, va avea cel mai mare impact asupra infractorilor de drept comun (autori de omoruri, talharii, violuri), acestia putand ramane nepedepsiti, intrucat se pot utiliza celelalte instrumente legale puse la dispozitia lor chiar de prezentul cod. In acest mod se goleste de continut si institutia prescriptiei raspunderii penale reglementata de Codul Penal Mai mult, in conditiile lipsei acute de procurori sunt foarte multe dosare a caror urmarire penala este mai veche de sase luni si care va inceta imediat dupa intrarea in vigoare a unui asemenea text de lege. Spre exemplu, sunt situatii in care partile vatamate, martorii sau faptuitorul sunt plecati din tara sau se solicita comisii rogatorii internationale si se implineste termenul de sase luni, dosarul se inchide".


Procurorii, condusi de procurorul general Laura Kovesi (foto), au nu mai putin de 48 de propuneri care vizeaza, in principal, "inlaturarea subordonarii interesului colectiv al societatii celui personal (de regula, al persoanelor invinuite de comiterea unor infractiuni)". Ele vor fi facute publice in zilele urmatoare.