Curtea Constitutionala a decis ieri ca cele doua legi prin care Senatul a respins ordonantele de urgenta privind reorganizarea Guvernului si, respectiv, a administratiei publice centrale sunt neconstitutionale. Curtea si-a motivat decizia prin faptul
Curtea Constitutionala a decis ieri ca cele doua legi prin care Senatul a respins ordonantele de urgenta privind reorganizarea Guvernului si, respectiv, a administratiei publice centrale sunt neconstitutionale. Curtea si-a motivat decizia prin faptul ca legile au fost adoptate cu incalcarea procedurilor prevazute de Constitutie. Sesizarea in legatura cu cele doua legi a fost trimisa de Guvern.
Secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a precizat pentru Mediafax ca deciziile Curtii sunt „general obligatorii”, Executivul neavand nicio problema de legalitate. „In acelasi timp, se intrerupe procedura de promulgare, iar Parlamentul este obligat sa re examineze dispozitiile respective si sa le puna in acord cu decizia Curtii Constitutionale”, a declarat Pocora.
Cele doua sesizari de neconstitutionalitate - inaintate de Guvern - se refera la legea pentru respingerea Ordonantei de Urgenta 24/2007 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, respectiv la legea pentru respingerea Ordonantei de Urgenta 25/2007 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului.
Guvernul a cerut Curtii Constitutionale - prin scrisori semnate de premierul Calin Popescu Tariceanu si adresate presedintelui CC - sa constate ca legile prin care Senatul a respins Ordonantele de Urgenta privind reorganizarea Executivului sunt neconstitutionale, aratand ca actele au fost adoptate cu "grave vicii" constitutionale.
Senatorii au respins pe 18 septembrie, cu majoritate de voturi, proiectele de lege pentru aprobarea Ordonantelor de Urgenta 24 si 25 pe 2007, referitoare la restructurarea Guvernului si a aparatului de lucru al Cabinetului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.