Dupa 15 noiembrie, fostii proprietari, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, vor primi despagubirile in numerar. In luna octombrie, ANRP a primit circa 1.500 de dosare.


Persoanele deposedate abuziv in regimu
Dupa 15 noiembrie, fostii proprietari, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, vor primi despagubirile in numerar. In luna octombrie, ANRP a primit circa 1.500 de dosare.


Persoanele deposedate abuziv in regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, vor incasa primele despagubiri in bani, de la Fondul Proprietatea, de la mijlocul lunii noiembrie. "Aproximativ 1.400 de fosti proprietari de imobile deposedati in timpul regimului comunist vor primi, de la 15 noiembrie, despagubiri in valoare maxima de 500.000 de lei", a declarat Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor (MEF). Guvernul a alocat luna aceasta zece milioane de euro pentru despagubirea persoanelor care au solicitat bani in loc de actiuni la Fondul Proprietatea. Banii vor fi acordati in transe anuale unui numar total de 3.000 de astfel de solicitanti, suma urmand a fi achitata in maximum doi ani. Persoanele care trebuie sa primeasca despagubiri pot opta pentru plata acestora in numerar, pana la contravaloarea a maximum 500.000 de lei, iar valorile aferente despagubirilor care depasesc aceasta suma vor fi convertite automat in actiuni la Fondul Proprietatea. Pana in prezent s-au emis decizii de peste 2 miliarde de lei (circa 590 de milioane de euro), iar acest cuantum va creste pana la sfarsitul anului, conform ANRP.


DOSARE. Perioada in care Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) primeste dosare de la fostii proprietari, in vederea despagubirii in bani sau actiuni la Fondul Proprietatea, a inceput la 1 octombrie anul acesta si se va incheia la sfarsitul lunii martie 2008. "Optiunile persoanelor carora li s-au emis titluri de despagubire de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor se pot depune intr-un termen de 6 luni, incepand cu data de 1 octombrie 2007, la sediul ANRP din Calea Floreasca nr. 202, Sector 1 Bucuresti", conform informatiilor furnizate de ANRP. De la data de 1 octombrie pana miercuri, 31 octombrie, au fost inregistrate 1.480 de dosare cu solicitari privind acordarea de despagubiri.


PROBLEME. Din cauza unor neintelegeri intre autoritatile centrale, actionarii Fondului Proprietatea din toata tara bat drumul la Bucuresti pentru a obtine Atestatul de actionar, o hartie necesara intocmirii dosarului pentru despagubirea in bani. "La 1 octombrie aveam 220 de Atestate pe care posta le-a returnat la noi. Acum mai avem circa 160. Pe masura ce oamenii se decid sa depuna dosarul pentru despagubirea in bani, vin la noi pentru ridicarea atestatului sau pentru intocmirea unui extras de cont, care are aceeasi valoare ca si atestatul", a explicat reprezentantul Depozitarului Central. "Nu cunoastem motivele pentru care anumite atestate sau extrase de cont nu au ajuns la destinatia solicitantilor. Pentru obtinerea extraselor de cont se pot prezenta titularii conturilor sau persoanele imputernicite de catre acestia. Extrasele de cont pentru Fondul Proprietatea se pot obtine numai de la sediul Depozitarului Central din Bucuresti", a explicat Stefan Baiasu, seful biroului de presa din cadrul Depozitarului Central.


ATESTATUL. Numarul persoanelor care nu au primit atestatul este de ordinul miilor deoarece au fost emise numai 2.878 de atestate, iar numarul persoanelor din cele 4.000 de decizii emise pana in prezent este de 7.000. Conform acestor date, cel putin 4.000 de persoane din toata tara sunt fortate de imprejurari sa vina la Bucuresti pentru a-si ridica extrasul de cont, necesar intocmirii dosarului. "Pana in prezent au fost emise aproximativ 4.000 de decizii pentru circa 7.000 de persoane", conform ANRP. "Pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 81/2007, ordonanta ce a modificat procedura prevazuta de Titlul VII, Depozitarul Central a emis un numar de 2.878 de atestate", conform datelor transmise de MEF.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.