Urmatorul scriitor din Colectia „Literatura" a publicat citeva zeci de volume de proza si a fost premiat pentru majoritatea lor.

William Trevor este unul dintre cei mai prolifici scriitori pe care i-a dat vreodata Irlanda. Dupa ce a lucrat o perioada ca profesor si apoi a devenit copywriter intr-o agentie de publicitate, Trevor si-a dedicat activitatea profesionala, incepind cu 1965, literaturii. S-a facut remarcat deopotriva pentru romanele sale si pentru volumele de proza scurta, raminind, in mod atipic, fidel ambelor genuri, in care criticii au recunoscut influentele literare ale unor compatrioti precum James Joyce si Frank O’Connor, dar si ale altor prozatori cu varii origini: Cehov, Maupassant, Somerset Maugham sau Graham Greene.

Cele mai multe subiecte ale cartilor sale au drept decor Irlanda sau Anglia si graviteaza in jurul unor personaje excentrice, adesea devianti din punct de vedere sexual, care articuleaza trama unor adevarate comedii negre. O alta insemnata parte a scrierilor sale exploreaza aspecte ale politicii si istoriei irlandeze, de obicei ocupindu-se de tensiunile dintre proprietarii de paminturi de religie protestanta din Irlanda si ocupantii catolici. Printre primele sale romane se numara „The Old Boys" (1964), care i-a adus Premiul Hawthornden, si „Mrs Eckdorf in O’Neill’s Hotel" (1969).

Dupa ce s-a mutat in Anglia, in 1953, Trevor a inceput sa scrie volume precum „Angels at the Ritz", publicat in 1975, in care ofera cititorului o interesanta viziune asupra diferitelor sfere sociale din perspectiva emigrantului de origine irlandeza. Prozele sale despre Anglia sint colorate de un aer discret satiric, autorul plonjind de obicei in drame domestice pentru a surprinde ceva din ritmurile vietii obisnuite.

Incepind cu 1976, aproape fiecare an i-a adus cite un premiu literar pentru un roman sau pentru un volum de proza scurta, printre care David Cohen British Literature Prize in 1999 si un Man Booker Prize for Fiction pentru „The Story of Lucy Gault". Trevor a devenit chiar membru Irish Academy of Letters. Daca, initial, cele mai multe dintre cartile sale insistau asupra sentimentului de claustrare al irlandezilor din comunitati rurale, treptat, temele sale se modifica si cartile au structuri tot mai complexe.