In razboiul dintre Parlament si presedintele Basescu, fiecare tabara isi foloseste toate prerogativele pentru a bloca demersurile adversarului. Seful statului a apelat foarte des la dreptul dat de Constitutie referitor la posibilitatea de a cere r
In razboiul dintre Parlament si presedintele Basescu, fiecare tabara isi foloseste toate prerogativele pentru a bloca demersurile adversarului. Seful statului a apelat foarte des la dreptul dat de Constitutie referitor la posibilitatea de a cere reexaminarea unor legi. Mai intotdeauna, parlamentarii au refuzat modificarea reglementarilor in cauza, iar daca au facut-o modificarile au vizat alte aspecte decat cele reclamate de Basescu. Conform Constitutiei, presedintele poate cere reexaminarea unei legi o singura data, iar daca Parlamentul refuza, el trebuie sa promulge actul normativ. Seful statului mai are la indemana sesizarea Curtii Constitutionale.
Senatul a respins ieri doua solicitari prezidentiale. Prima cerere de reexaminare viza Ordonanta 27/2007 referitoare la utilizarea fondului locativ al RAAPPS. Presedintele acuza faptul ca actualii chiriasi ai Regiei pot cumpara locuintele in care stau prin negociere directa, nu prin licitatie, fapt care ar crea prejudicii prin faptul ca statul roman nu mai poate obtine sume mai mari ce ar rezulta prin utilizarea exclusiva a licitatiei. In plus, negocierea directa ar fi o potentiala sursa de coruptie. Singura concesie pe care au facut-o senatorii a fost adoptarea a doua amendamente propuse de senatorul PD Radu Berceanu prin care negocierea directa a vinderii locuintelor catre chiriasi se aplica doar in cazul celor care au dreptul legal de a sta in acele locuinte si au platite la zi toate taxele aferente sederii lor.
"Cererea de reexaminare este una demagogica"
Plenul Senatului a respins si cererea de reexaminare a Ordonantei de Urgenta 110/2006, act normativ de modificare a Codului Fiscal. Seful statului a solicitat eliminarea unui aliniat al Ordonantei conform caruia tranzactiile imobiliare intre rude si afini de pana la gradul II sunt impozitate in functie de declaratiile partilor, nu de expertiza efectuata de camera notarilor publici. Astfel, cuantumul impozitului in cazul acestor tranzactii ramanea la latitudinea partilor. Comisia de buget-finante a Senatului a dezbatut cererea de reexaminare si a intocmit un raport de respingere a acesteia. In plen, raportul a fost contestat doar de senatorii PD si PLD. Mihai Tabuleac (PLD) a argumentat ca un Cod Fiscal nu trebuie sa tina seama de gradele de rudenie dintre contribuabili. Argumentul nu i-a convins pe ceilalti senatori. Serban Nicolae (PSD) a pledat pentru mentinerea articolului incriminat deoarece foarte rar se intampla ca in cazul transferului de proprietate intre rude sa circule cu adevarat bani, fiind mai degraba o forma de donatie. "Presedintele Basescu a vandut o vila de 300.000 de euro. Aceasta suma nu se afla in declaratia de avere a presedintelui. Cred ca, in realitate, asa cum se intampla la tranzactii imobiliare intre rude, nu circula bani. In aceste conditii, cererea de reexaminare este una demagogica", a spus Nicolae. Pozitia sa a prevalat astfel ca cererea de reexaminare a fost respinsa cu 47 de voturi favorabile raportului Comisiei de buget-finante. (Adrian ILIE)
Reexaminari cazute
Legislativul a respins in cursul acestui an o serie de cereri de reexaminare privind reglementari importante facute de presedintele Traian Basescu. Deputatii si senatorii au pastrat textele de lege adoptate initial nu pe baza unor argumente elaborate, ci doar pentru a continua razboiul cu presedintele.
Vanzarea sediilor de partide
Cele doua Camere ale Parlamentului nu au fost de acord cu observatiile sefului statului la Ordonanta de modificare a Legii privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice. Seful statului invoca in cererea de reexaminare faptul ca "desi Legea 90 stabileste ca pot fi vandute doar imobilele aflate in proprietatea privata a statului, completarile aduse fac posibila, prin coroborarea articolelor 2 si 4, introduse prin noua reglementare, o interpretare potrivit careia partidele pot cumpara sediile care le-au fost inchiriate chiar daca sunt proprietate publica, ceea ce intra in contradictie cu art 136 din Constitutie". Basescu sustinea ca legea ar trebui sa prevada "exceptarea de la vanzare a imobilelor inchiriate", mentionand ca "legiuitorul nu trebuie sa fie ambiguu atunci cand reglementeaza proprietatea publica, lasand la latitudinea interpretului efecte importante ale normei".
Romanii de pretutindeni
Deputatii au decis, in urma cu o saptamana, sa refuze revizuirea Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, asa cum ceruse presedintele. El propusese ca in lege sa se regaseasca toate denumirile sub care sunt recunoscuti romanii din afara granitelor, respectiv "rumani, vlahi, valahi, aromani, macedoromani, meglenoromani, istroromani, moldoveni etc, din afara granitelor Romaniei, denumiti in continuare romani de pretutindeni", aceasta "avand ca scop mentinerea, promovarea si afirmarea identitatii lor culturale, etnice, lingvistice si religioase". Prin adoptarea formei initiale a legii, Departamentul pentru relatia cu romanii de pretutindeni va fi in subordinea Cancelariei prim-ministrului si nu in cea a Ministerului de Externe. Camera Deputatilor a fost for decizional.
Majorarea salariilor diplomatilor
Alesii au respins, la inceputul acestei sesiuni, reexaminarea ceruta de presedintele Traian Basescu asupra Legii referitoare la salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a MAE si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate. Parlamentarii nu au fost de acord cu observatia de fond a sefului statului potrivit careia actul normativ ar crea drepturi salariale diferite fata de restul functionarilor statului si ar accentua diferentele de salarizare din sistemul bugetar. In consecinta, actul normativ a ramas in forma initiala, chiar daca Guvernul avizase negativ proiectul.
Existenta magazinelor duty-free
Plenul Camerei si cel al Senatului au respins, in sesiunea trecuta, cererea de reexaminare facuta de presedinte privind Legea de respingere a Ordonantei referitoare la comercializarea marfurilor in regim de duty-free si duty-paid, mentinand raportul initial de respingere a Ordonantei. Traian Basescu sustinuse ca Legea de respingere a Ordonantei Guvernului privind comercializarea marfurilor in regim de duty-free si duty-paid contravine legislatiei europene, deoarece a dus la mentinerea magazinelor duty-free. "Desfiintarea acestor magazine va elimina posibilitatea savarsirii infractiunilor de contrabanda, evaziune fiscala, contrafacere si concurenta neloiala prin aceste puncte", se arata in cererea de reexaminare a presedintelui. (Anca HRIBAN)
Guvernul castiga la Curte
Executivul nu a incalcat Legea fundamentala in Ordonanta privind euroalegerile, iar legile prin care Senatul a respins normele de reorganizare a Guvernului sunt neconstitutionale, a decis ieri Curtea Constitutionala.
Judecatorii Curtii au constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 15/2007 privind unele masuri referitoare la alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European din anul 2007 este constitutionala. Decizia a fost luata in urma analizarii sesizarii PD, formulata de 60 de deputati si de un senator. Democratii contestasera la Curte Legea de aprobare a OUG 15/2007 privind euroalegerile, reclamand faptul ca se restrange dreptul de a fi ales in PE, ca Ordonanta nu e semnata de toti ministrii responsabili si nu intruneste conditiile de urgenta prevazute pentru emiterea unor asemenea acte.
Tot ieri, Curtea a decis ca cele doua legi prin care Senatul a respins ordonantele de urgenta privind reorganizarea Guvernului si a administratiei publice centrale sunt neconstitutionale. Curtea a stabilit ca ambele legi sunt neconstitutionale, intrucat au fost adoptate cu incalcarea procedurilor prevazute de Legea fundamentala. Judecatorii Curtii au mai examinat ieri si sesizarea formulata de presedintele Basescu, referitoare la neconstitutionalitatea normelor privind salarizarea diplomatilor, procedura urmand a fi continuata intr-o sedinta viitoare. (O.B.)
CC: Parlamentul nu da locuinte
Legea prin care generalului in rezerva Marin Lungu, cel mai tanar veteran de razboi, i se atribuie o locuinta cu trei camere in Bucuresti, este neconstitutionala, a stabilit ieri Curtea Constitutionala (CC), acceptand o sesizare in aceasta privinta, inaintata de presedintele Basescu. "Curtea a constatat ca legea este neconstitutionala, deoarece intervine intr-un domeniu rezervat administratiei publice, Parlamentul neavand puteri de a atribui, prin lege, locuinte unei persoane anume determinate", se precizeaza intr-un comunicat al Curtii. Camera Deputatilor adoptase, in luna mai, un proiect de lege prin care generalului in rezerva Marin Lungu, cel mai tanar veteran de razboi, erou al Armatei Romane, decorat cu patru medalii de razboi si supravietuitor al unui lagar nazist, i se atribuie o locuinta cu trei camere in Bucuresti. Dupa ce legea a ajuns la promulgare, Presedintia s-a adresat Curtii, invocand faptul ca actul normativ ar fi neconstitutional, intrucat se refera la o persoana, si nu are un caracter general. (O.B.)
Olteanu cere Codul inapoi
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL) i-a solicitat presedintelui Basescu sa retrimita Parlamentului, pentru reexaminare, legea de aprobare a OUG de modificare a Codului de procedura penala. Intr-o scrisoare trimisa la Cotroceni, Olteanu motiveaza ca o parte din amendamentele adoptate textul de lege au starnit comentarii aprinse pe marginea posibilitatii ca jurnalistii sa fie trasi la raspundere in cazul difuzarii unor materiale care se refera la posibile fapte de coruptie si reafirma faptul ca intentia legiuitorului a fost aceea de a reglementa responsabilitatea autoritatilor publice de a pastra confidentialitatea materialelor probatorii si nu de a sanctiona difuzarea acestora prin intermediul presei. "Consider ca sunt necesare unele precizari si clarificari care sa inlature orice suspiciune privind intentia legiuitorului, care nu a avut niciodata in vedere responsabilizarea jurnalisilor in privinta difuzarii unor materiale privind posibile fapte de coruptie", subliniaza Olteanu in scrisoare. (O.B.)
Ordonanta DIICOT, amanata
Deputatii juristi au amanat pentru doua saptamani discutarea reexaminarii Ordonantei de modificare a Legii DIICOT, motivand ca ea nu ar trebui respinsa din nou, ci rediscutata si modificata in prezenta reprezentantilor Ministerului Justitiei. Parlamentul a decis initial sa respinga Ordonanta, nefiind de acord cu acordarea unor competente sporite DIICOT: personalitate juridica sau acordarea titlului de principal ordonator de credite. Deputatul PD Daniel Buda a propus ca reexaminarea sa fie amanata pana cand un reprezentant al Ministerului va aduce argumente favorabile pentru acest act normativ, pentru a-i lamuri pe juristi. Pesedistul Florin Iordache a sustinut ca juristii ar trebui sa ramana consecventi si sa respinga cererea de reexaminare transmisa de Basescu, insa seful Comisiei, Sergiu Andon, a decis amanarea dezbaterii. Potrivit cererii de reexaminare, seful statului a aratat ca respingerea acestei Ordonante aduce prejudicii in infaptuirea actului de justitie, afectand grav activitatea de combatere a criminalitatii organizate. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.