In ultima vreme, una dintre directiile in care vedem relansata productia de groaznice predictii e cea a "geopoliticii". Iminenta unor tragedii colosale e anuntata de strategi si institute de analiza globala sau regionala, dupa care urmeaza lungi campanii mediatice de popularizare a scenariilor respective. Modelul multiplicat in perioada actuala, un soi de "arhetip" al catastrofismelor la moda, e "ciocnirea civilizatiilor", teoria lansata de politologul american Samuel P. Huntington acum aproape un deceniu si jumatate, in vara lui 1993, intr-un faimos articol, apoi intr-o carte publicata in 1996. Variantele care ne privesc direct, in context global, respectiv regional, sunt confruntarea dintre Occident si Islam, respectiv cea dintre Uniunea Europeana si Rusia.
Prima teza a ajuns la ordinea zilei dupa atacurile teroriste asupra Americii din 11 septembrie 2001. Interventiile internationale, la initiativele Washingtonului, asupra Afganistanului (octombrie-noiembrie 2001) si Irakului (martie-aprilie 2003) si, de-atunci incoace, situatia complicata din zona au alimentat continuu ideea de "ciocnire a civilizatiilor". Ca e vorba doar despre un "razboi contra terorismului" (denumirea americana oficiala), ca tintele sunt gruparile de tip Al-Qaeda si nu popoare, populatii, state sau o religie anume - sunt "detalii" pe care multi nu mai apuca sa le remarce si sa le inteleaga. In septembrie 2001, imediat dupa atacuri, l-am vazut pe Huntington insusi, invitat de CNN sa comenteze situatia: ei bine, tocmai el, invitat ca "parinte" al teoriei care - iata! - se si concretizase in catastrofa Turnurilor gemene din New York, incerca sa tempereze spiritele, explicand ca nu e vorba despre asa ceva, ca nu asta a vrut sa spuna. Prea tarziu! Cine sa mai asculte argumente si analize rationale dupa imaginile socante cu avioane strapungand in zbor zgarie-norii, explodand, provocand incendii intr-adevar apocaliptice, surparea imobilelor de peste o suta de etaje si moartea a mii de oameni?
In proximitatea noastra, implicandu-ne direct, la Est si Nord-Est, s-ar pregati o alta "ciocnire": vlaguita dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice, in vara lui 1991, Rusia si-a revenit si ar fi devenit din nou agresiva, atacand energetic Uniunea Europeana. Romania ar fi amenintata si ca stat, si anume prin intermediarele Ucraina, care ne agreseaza Delta si ne ia Insula Serpilor, respectiv Basarabia, care ar urmari "reintregirea Moldovei lui Stefan cel Mare". In formula extinsa, aceasta a doua "ciocnire" ar atrage - de-o parte - intregul Occident euro-american si - de cealalta - noul conglomerat al Organizatiei de la Shanghai, fondate in 2001, in centrul careia se afla Rusia si China, anturate de fostele republici sovietice din Asia Centrala. Mai mult, intrucat Pakistanul si Iranul au participat, ca observatoare, la o reuniune recenta a noii grupari, a aparut si sugestia asocierii islamismului in acest nou front. Degeaba a confirmat organizatia ca se raliaza eforturilor internationale de combatere a terorismului (in iulie 2005 fiind adoptata oficial o "Conceptie de colaborare a statelor membre in lupta impotriva terorismului, separatismului si extremismului"): profetii noilor apocalipse si-au lansat deja scenariile.
Cine sunt ei si ce interese alimenteaza aceste inspaimantatoare ipoteze - in articolul de joia viitoare.