Nerespectarea proiectului aprobat pentru construirea unei case poate aduce o sanctiune de pina la 7.500 de lei pe zi. Modificarile impun si o noua autorizatie.O noua autorizatie de constructie se poate
elibera in 30 de zile O astfel de modificare va creste pretul viitoarei locuinte cu cel putin 10% si se poate ajunge pina la dublarea sumei programate pentru o astfel de investitie. „Orice modificare adusa unei constructii si care nu se regaseste intr-un plan al acesteia poate avea influente negative si poate deveni o problema in momentul in care proprietarul doreste sa vinda casa respectiva. Daca la apartamente situatia este mai simpla, pentru ca multi spun «asa l-am gasit acum multi ani cind l-am luat», in cazul caselor e mai dificil", sustine arhitectul Cristian Cocioba, directorul executiv al BICAU. Modificarile pot fi diverse, de la pozitionarea casei pe sit, compartimentari, eliminarea sau adaugarea unor pereti de rezistenta, marirea ferestrelor sau mutarea lor pina la schimbarea culorii fatadei. „Modificarile apar in general din cauza ca beneficiarul nu a inteles, nici din proiectul pe hirtie, nici din simulari 3D, care sint suprafetele si cum va arata de fapt lucrarea. Deseori, beneficiarii aproba de forma proiectul arhitectului, doar pentru a grabi lucrurile si a depune actele pentru obtinerea autorizatiei de constructie cit mai repede, astfel incit sa treaca la faza de constructie propriu-zisa", spune arhitectul. El sustine ca de multe ori apare situatia in care modificarile se fac la mica intelegere cu constructorul, fara acordul arhitectului, fapt ce duce la compromiterea structurii de rezistenta a lucrarii.

In cazul concret in care se proiecteaza un living mare, de 40 mp, iar beneficiarul decide, pe parcursul lucrarilor, sa micsoreze suprafata acestuia, solutia este adaugarea unui perete. In acest caz, in care se face doar o reamenajare a peretilor la interior, lucrurile se pot rezolva si prin dispozitie de santier, fara dosar de autorizare. Dar, daca se doreste o modificare totala a dimensiunii spatiului, prin micsorarea fundatiei, e nevoie de un nou proiect si de o noua autorizatie.

Sanctiuni cu pret ridicat In situatia in care e nevoie sa se opereze modificari ale proiectului initial, se impune o reautorizare a constructiei. In functie de gravitatea modificarilor si de implicatii, exista sanctiuni. Acestea pot ajunge la circa 7.500 de lei pe zi, pina la readucerea constructiei la proiectul initial. „In aceasta categorie nu intra lucrari precum adaugarea de dulapuri inzidite sau marirea suprafetei baii si altele", a mai spus arhitectul.

Legea 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor, pe www.cotidianul.ro/select