Circa 160 de lingvisti au participat miercuri, la Suceava, la un Colocviu de Stiinte ale Limbajului, adoptand o rezolutie prin care dezavueaza campania antistiintifica directionata impotriva denumirii de limba romana si folosirea sintagmei "limba mol
Circa 160 de lingvisti au participat miercuri, la Suceava, la un Colocviu de Stiinte ale Limbajului, adoptand o rezolutie prin care dezavueaza campania antistiintifica directionata impotriva denumirii de limba romana si folosirea sintagmei "limba moldoveneasca", transmite Mediafax. Potrivit coordonatorului manifestarii, Sanda Maria Ardeleanu, prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, participantii la Colocviu au remarcat progresul pe care il cunoaste limba romana ca limba de comunicare in Republica Moldova si Ucraina. In rezolutie se precizeaza, insa, ca se continua o campanie antistiintifica, directionata impotriva denumirii de limba romana. "Astfel, s-a ajuns la folosirea sintagmei neadecvate, nefondate stiintific si istoric, limba moldoveneasca, singurul argument fiind legatura cu numele statului, Republica Moldova", se arata in rezolutie. Potrivit universitarului sucevean, se neglijeaza ca exista tari unde denumirea limbii nu corespunde cu denumirea statului (Austria, Argentina, Brazilia), "limba romana este unitara si unica pe intreg spatiul unde se vorbeste, denumirea de limba romana este folosita de savantii filologi din tarile occidentale incepand cu anul 1580". Participantii la Colocviu au adresat un apel guvernantilor din Romania, Republica Moldova si Ucraina, pentru a lua in considerare opiniile savantilor privitoare la glotonimul limba romana si nu teoriile nefondate stiintific si istoric. Sanda Maria Ardeleanu a mentionat ca rezolutia va fi transmisa Parlamentului European, comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, Comisiei pentru multilingvism si altor institutii europene, pentru a se analiza problematica si masurile ce se impun in politicile lingvistice europene. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.