Se va relua licitatia pentru vanzarea rafinariei Petrolsub Balc, dupa ce companiile care au cumparat caietul de sarcini, printre care MOL si Lotos Polonia, nu au fost de acord sa plateasca pretul minim de 13 milioane de euro cerut de lichidator.
Se va relua licitatia pentru vanzarea rafinariei Petrolsub Balc, dupa ce companiile care au cumparat caietul de sarcini, printre care MOL si Lotos Polonia, nu au fost de acord sa plateasca pretul minim de 13 milioane de euro cerut de lichidator.
"Vanzarea rafinariei nu a avut loc, pentru ca nicio companie nu a avut o oferta consistenta, in sensul ca nu am primit valorile minime cerute de noi. In consecinta, am decis la inceputul saptamanii sa reluam procedeul", a declarat reprezentantul lichidatorului Euroconsult Arad, Ioan Isai, citat de Mediafax.
Cele opt companii care au cumparat caietul de sarcini la inceputul lunii octombrie au fost distribuitorul de carburanti MOL Romania Petroleum Products, filiala locala a grupului ungar omonim, Lotos Asfalt Polonia, divizie a companiei petroliere cu acelasi nume, Omnimpex Agroindustrial Bucuresti, BHG Comercializare Bitum Bucuresti, Biodiesel, Oscar Downstream Bucuresti, Remat Arad si omul de afaceri Razvan Petrovici. Potrivit lui Isai, o conditie esentiala pentru vanzarea rafinariei este pretul oferit.
Activele Petrolsub, respectiv rafinaria propriu-zisa, retelele de utilitati, depozitele, laboratoarele, infrastructura si terenul aferente au fost scoase la vanzare in bloc, prin negociere directa, de catre lichidatorul Euroconsult.Procesul de vanzare este conditionat de PetromProcesul de vanzare este conditionat de acceptul Petrom, care a fost administratorul rafinariei in perioada 2001-2004.
"Conditia pe care Petrom a pus-o in Comitetul Creditorilor, in calitate de membru, a fost in sensul ca rafinaria trebuie vanduta la cel mai bun pret care va fi oferit si, totodata, sa nu se vanda sub pretul de evaluare", potrivit datelor Petrom.
Petrolsub detine cea mai redusa capacitate de prelucrare dintre rafinariile din Romania, respectiv 460.000 de tone anual, si produce bitum pentru drumuri si izolatii, pacura si combustibil.Grupul si-a exprimat disponibilitatea de a furniza materie prima companiei care va achizitiona rafinariaPetrom si-a exprimat disponibilitatea de a furniza rafinariei materia prima pentru producerea bitumului, in conditii care ar urma sa fie stabilite dupa vanzarea acesteia.
"Exista disponibilitate pentru a furniza materie prima societatii care va cumpara rafinaria, in conditii ce vor fi stabilite ulterior cumpararii", sustin reprezentantii Petrom.
Pe de alta parte, unele companii interesate de Petrolsub opteaza pentru o intelegere cu Petrom anterioara achizitionarii rafinariei, potrivit reprezentantului lichidatorului. "Petrom si-a exprimat disponibilitatea de a furniza materie prima acelei companii care va achizitiona rafinaria, in conditii ce urmeaza a fi stabilite ulterior cumpararii. Totodata, cunosc parerea unor posibili cumparatori care ar dori o intelegere cu Petrom anterioara achizitionarii rafinariei. Rezolvarea acestei aparente contradictii face obiectul demersurilor noastre din urmatoarele saptamani", a spus Isai. Potrivit lui Isai, incheierea unei intelegeri intre Petrom si un potential cumparator ar solutiona in mare masura vanzarea rafinariei. Petrolsub, care a intrat in faliment in luna aprilie, are 86 de creditori, totalul creantelor fiind de 123,17 milioane de lei. Principalul creditor este Petrom, care are de recuperat de la Petrolsub 104,58 milioane lei. La bugetul de stat rafinaria datoreaza 11,69 milioane lei, iar catre salariati 4,68 milioane lei.
"Pe masura ce vom rezolva problemele amintite, vom stabili si modalitatea de continuare a valorificarii si termenele", a mai spus Isai.
Potrivit celor mai recente date disponibile, actionarii Petrolsub sunt firmele Eurohouse SRL Bucuresti, Fertinvest Ltd Insulele Virgine si Euro Trading Chemicals Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin