Inflatia din zona euro a urcat in octombrie, in timp ce increderea economica a scazut in contextul cresterii pretului petrolului si a cursului monedei unice, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistica, Eurostat, relateaza AFP.
Inflatia din zona euro a urcat in octombrie, in timp ce increderea economica a scazut in contextul cresterii pretului petrolului si a cursului monedei unice, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistica, Eurostat, relateaza AFP.
Preturile pentru bunurile de larg consum au crescut cu 2,6% in cele 13 tari din zona euro, reprezentand cea mai pronuntata inflatie din ultimii doi ani, potrivit unei prime estimari a Eurostat, biroul european de statistica.
Aceste date sunt superioare asteptarilor analistilor interogati de agentia financiara Thomson Financial, care anticipau un nivel de 2,4%. Inflatia a depasit, pentru a doua luna consecutiva, obiectivul fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), care viza pe termen mediu o inflatie usor sub 2%.
Inflatia risca sa intareasca dilema BCE, aducand noi argumente celor ce s-au pronuntat in favoarea unei noi cresteri a dobanzii cheie.
Pe o alta latura, o scadere a costului de creditare ar fi riscanta pentru cresterea economica, in plus, perspectivele au devenit mai nesigure odata cu aparitia turbulentelor din vara de pe pietele financiare.
Printre mai multe semne recente ale deteriorarii conjuncturii economice din Europa se regaseste si increderea economica din zona euro, care a scazut in octombrie mai mult decat era prevazut, potrivit unei anchete publicate miercuri de Comisia Europeana. Indicele increderii economice, care rezuma opinia sefilor de companii si a consumatorilor, a coborat in octombrie cu un punct pana la 105,9 puncte, fata de 106,9 puncte, valoare inregistrata in septembrie. Per ansamblu, increderea economica din zona euro a scazut cu 1,1 puncte, pana la 109,5 puncte.Indicele climatului de afaceri, care masoara increderea sefilor de companii, a scazut cu 0,87 puncte fata de o scadere de 1,08 puncte in septembrie, potrivit unei alte anchete a Comisiei Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin