PULSUL MEDICINEI
Ateroscleroza este cea mai raspandita boala din lume. Aceasta incepe sa cotropeasca omul din copilarie si depunerea de grasime pe vase devine din ce in ce mai pregnanta cu trecerea anilor.

Academician profesor doctor Constantin Popa, seful neurologiei romanesti, cel care conduce Institutul de Neurologie si Boli Neurovasculare din Bucuresti, explica aceasta pacoste cazuta pe capul fiecarui om.

Ateroscleroza se dezvolta in patru timpi. In timpul 1 se inregistreaza tulburari ale metabolismului si asta dureaza decenii. Adica, din pricina tulburarilor in procesele metabolice, grasimile se depun pe vase.

In timpul 2 apar tulburarile hemodinamice, adica modificari in circulatia sangelui, care dureaza ani. Timpul 3 este numit timpul de penumbra si dureaza ore. Celulele care nu au primit sange sunt adormite, dar ele pot fi trezite prin interventia medicinei. Si, in fine, ultimul timp este timpul 4, care inseamna infarctul cerebral. Acest timp 4 este de ordinul minutelor si infundarea vasului e totala, alimentarea cu sange a tesuturilor din aval se intrerupe si se instaleaza moartea neuronilor.