Ceea ce spun ofiterii despre legaturile lor este subordonat obiectivelor proprii. Inventeaza fara retinere. Iata de ce, pana la urma, ce conteaza cu adevarat este continutul informarilor si rolul persoanelor racolate in schema Securitatii. Dosarele s
Ceea ce spun ofiterii despre legaturile lor este subordonat obiectivelor proprii. Inventeaza fara retinere. Iata de ce, pana la urma, ce conteaza cu adevarat este continutul informarilor si rolul persoanelor racolate in schema Securitatii. Dosarele sunt suficient de clare cu privire la delatiunile care au periclitat viata unor oameni si la pozitiile din sistemul de control si de represiune.
Pe numele arhiepiscopului Pimen au fost gasite doua dosare de retea, dar nici un angajament. In judecata CNSAS au contat notele olografe semnate cu numele de cod "Sidorovici" si "Petru" si declaratiile in nume propriu din intervalul 1975-1988. Apar si informari despre Pimen, de genul: "in ziua de 2.12 a.c. episcopul a chemat trei studenti in teologie ... atentionandu-i in legatura cu activitatea de colinzi in perioada sarbatorilor. Le-a cerut sa nu dovedeasca exces de zel, sa ramana in bisericile parohiilor pe langa cei care sunt repartizati si sa nu extinda activitatile religioase in afara". Nu am gasit intre materialele semnate de arhiepiscopul Pimen vreo tradare a secretului spovedaniei, cum s-a intamplat in cazul lui Andrei Andreicut. In schimb, cum probeaza inscrisurile, el avea o pozitie importanta in reteaua creata de Securitate in coniventa cu ierarhia BOR care desfasura actiuni de influentare si control in afara tarii.
Cele doua dosare de retea sunt pline de informatii transmise de Pimen cu privire la oameni ai bisericii importanti intalniti in timpul misiunilor din R.F. Germania sau S.U.A. Astfel de intalniri ofereau oportunitati de sabotare a unor grupari religioase. Iata cum arata o tentativa de influentare: "Cu ocazia vizitei in tara ... un reprezentant al cultului evanghelic ungur, la masa oficiala, la Patriarhie, un particular, a cerut ajutor ... pentru o biserica ungureasca in Ardeal. Parintele ... nu i-a promis solemn. Dupa cateva zile a intrebat pe pr. Prof. ... daca este bine sa-i dea un ajutor banesc. Prof. ... i-a spus sa nu-i dea pentru ca Ungurii sunt dusmanii Romanilor".
Pimen a cerut in scris sa lucreze in cadrul episcopatului ortodox din SUA: "As putea sa-i tatonez pozitia IPS Arhiepiscop Victorint si in mod indirect sa-i sugerez ideea unei chemari pentru vizita sau chiar pentru deservirea credinciosilor arhiepiscopiei noastre de acolo. In influentarea Arhiepiscopului poate fi folosit nepotul acestuia care are unele obligatii sufletesti fata de subsemnatul...". Imediat dupa acest apel, Pimen a indeplinit cateva misiuni in cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Romane din Statele Unite si Canada.
Arhivele probeaza exceptionala conlucrare intre Securitate si clerul ortodox ce activa in strainatate in numele BOR. Datele imping inainte intrebarea daca secretizarea, intre 2000 si 2006, a dosarelor facute slujitorilor de cult nu reflecta colaborarea actuala dintre BOR si serviciile de informatii. Amploarea considerabila a comunitatilor de romani emigrati ar putea tenta la noi diversiuni spre interesul comun al vechilor tovarasi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.