"Pentru ca Apple Europa sa ajunga la un raspuns, trebuie mai intai sa stranga si sa analizeze dovezile. Un +client= a cumparat Apple iPhone sa vada ce firma il importa si care sunt conditiile de garantie si am mai trimis de asemenea si materiale aparute in presa. In acest moment noi am trimis toata documentatia pe care am putut sa o strangem si asteptam un raspuns", a declarat pentru NewsIn responsabilul pentru marketing si comunicare ar I.R.I.S., Catalin Boaru.
El a mai spus ca I.R.I.S. lucreaza la documentatia pe care vrea sa o trimita Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) privind necesitatea omologarii terminalului pentru ca el sa poata fi comercializat. "Ramane sa vedem daca Inspectoratul ne va spune daca este necesara sau nu omologarea. Daca este necesara, ea nu putea fi facuta fara documentatia originala furnizata de importator, adica de noi (I.R.I.S.)", a explicat Boaru.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), terminalul Apple iPhone este "un terminal radio si conform noii abordari a UE - care reiese din directiva 1999/5/CE privind echipamentele radio si echipamente terminale de telecomunicatii - nu are nevoie de omologare".
Directiva europeana a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Hotararea de Guvern (HG) 88/2003 - privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora - si in urma acestei abordari echipamentele de acest fel pot fi introduse pe piata romaneasca fara omologare si sunt sub controlul retelei.
"Importanta crescuta a unor astfel de echipamente, evolutia tehnologica rapida a acestora si nevoia evitarii barierelor in vederea liberei circulatii a marfurilor s-au dovedit incompatibile cu cadrul de reglementare anterior, care avea la baza aprobarea si omologarea", se arata pe pagina electronica a IGCTI. "Directiva modifica in totalitate filozofia adoptata pana la momentul aparitiei noului sistem privind introducerea pe piata europeana a echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii. Impedimentele intampinate de producatori la introducerea produselor lor pe piata europeana au disparut in mare masura. Producatorului ii revine insa intrega responsabilitate pentru conformitatea produselor", se mai arata pe pagina electronica a autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.
Sistemul de evaluare si de obtinere a unui document de aprobare pentru produs, inainte de introducerea acestuia pe piata, a fost inlocuit cu un sistem in care autoritatile nationale raspund de supravegherea pietei si urmaresc aparatura neconforma, pentru a o retrage de pe piata sau a o interzice. De asemenea, supravegherea pietei reprezinta o competenta nationala si urmareste ca pe piata sa fie introdusa numai aparatura care indeplineste criteriile de conformitate. "De asemenea, supravegherea eficienta a pietei le ofera consumatorilor o anumita protectie si previne, intr-o oarecare masura, competitia neloiala", potrivit IGCTI.
Primul terminal Apple iPhone prezentat oficial in tara a fost adus de compania Arobs in cadrul Salonului International Auto Bucuresti (SIAB), desfasurat intre 5 si 15 octombrie. Atunci, compania clujeana anunta ca va importa pana la 500 de terminale pana la sfarsitul anului acesta. Pretul unui telefon iPhone comercializat de Arobs este de 599 euro, fara TVA. iPhone se mai vinde la mai multe magazine virtuale, cum ar fi Marketonline.ro si Cell.ro.
Imediat dupa ce Arobs a anuntat ca va comercializa iPhone pe piata din Romania, compania Integrated Romanian Information Systems (I.R.I.S.) - importator si distribuitor unic pentru produsele Apple in Romania -, a sesizat Apple Europa cu privire la acest aspect, in conditiile in care terminalul ar fi trebuit sa intre pe piata romaneasca printr-un distribuitor unic, potrivit importatorului.
Apple a lansat iPhone in iunie pe piata din SUA, iar la inceputul lui septembrie a anuntat ca a vandut un milion de unitati, cu cateva saptamani inainte de termenul planificat.
Apple a vandut 270.000 de unitati iPhone in doua zile de la lansare si apreciaza ca va vinde peste zece milioane de unitati pana la sfarsitul anului 2008.