Legile prin care au fost respinse ordonantele (24 si 25/2007) de reorganizare a Guvernului au fost declarate neconstitutionale.

Judecatorii Curtii au luat aceasta decizie deoarece s-au incalcat mai multe proceduri prevazute de Constitutie. Prima eroare procedurala a constat in faptul ca cele doua legi au fost respinse cu un numar insuficient de voturi - 59. Senatorii au considerat ca legile sint ordinare, dar in realitate ele se incadrau in categoria legilor organice si necesitau majoritatea calificata, adica minimum 69 de voturi pentru respingere. A doua eroare procedurala constatata de judecatorii Curtii se refera la inexistenta dispozitiilor finale si tranzitorii din cele doua texte.

Tinind cont de deciziile Curtii Constitutionale, intreaga procedura de legiferare se reia de la inceput, iar parlamentarii trebuie sa rectifice obiectiile de neconstitutionalitate in termen de 45 de zile. Urmeaza ca dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor cele doua ordonante sa reintre in Camera Deputatilor pentru dezbatere si votare, dupa care vor fi remise Camerei decizionale, Senatul. Daca legile de aprobare a celor doua ordonante vor fi din nou respinse, abia atunci Guvernul va avea probleme in ceea ce priveste unele institutii din subordinea sa.

Reamintim, cele doua ordonante au fost emise imediat dupa constituirea Cabinetului Tariceanu II si ele stabileau o serie de masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, respectiv unele masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului. Ordonantele au trecut prin aprobare tacita de Camera Deputatilor, dar au fost respinse de Senat pe 18 septembrie, iar Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala.

Tot ieri, Curtea Constitutionala a respins contestatia PD privind OUG nr. 15/2007 care reglementa unele prevederi legate de euroalegeri.