Modul de facturare a gazelor se va schimba de la 1 iulie 2008. Guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea gazelor in sensul in care companiile din sectorul gazelor naturale sunt obligate ca de la 1 iulie 2008 sa
Modul de facturare a gazelor se va schimba de la 1 iulie 2008. Guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea gazelor in sensul in care companiile din sectorul gazelor naturale sunt obligate ca de la 1 iulie 2008 sa treaca la sistemul de masurare a cantitatilor de gaze in functie de energia degajata.
"Facturarea cantitatilor de gaze naturale se va face in baza energiei continute de acestea, incepand cu 1 iulie 2008", se arata in comunicatul Guvernului.
Actul normativ mai obliga operatorul de transport, Transgaz, sa nu se angajeze in mod direct sau indirect in explorarea, extractia, distributia si furnizarea gazelor naturale la consumatori. Interdictia se aplica inclusiv in privinta detinerii de actiuni la astfel de companii. De asemenea, nici contractele de administrare in care sunt implicate firme ce desfasoara astfel de activitati.
In prezent, activitatea de transport al gazelor naturale, constituind un serviciu public de interes national, se realizeaza de un singur operator, prin Sistemul National de Transport, considerat de importanta strategica.
Ordonanta mai prevede ca sursele de alimentare a consumatorilor de gaze vor fi mentinute in aceeasi structura de utilizare a productiei interne si a importurilor pana in momentul alinierii preturilor interne cu cele externe.
"Avand in vedere statutul Romaniei de importator si de producator de gaze naturale si, totodata, tinand cont ca pretul gazelor naturale din productia interna este semnificativ mai scazut decat pretul de achizitie al gazelor naturale din import, pentru a se asigura caracterul nediscriminatoriu in alimentarea cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, se impune ca acestia sa fie alimentati in continuare cu gaze naturale in aceeasi structura intern/import a surselor, pana la momentul convergentei pretului gazelor naturale din productia interna cu cel al gazelor naturale din import", se arata in comunicat.
Ordonanta guvernamentala mai precizeaza si inasprirea sanctiunilor, cuantumul amenzilor fiind intre 1.500 si 100.000 de lei pentru firme. Masura se doreste a disciplina sectorul si piata in beneficiul consumatorilor. Daca firmele repeta greselile, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Energie poate aplica amenzi de 5% din cifra de afaceri a companiei pe anul anterior.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.