Firmele din complex nu vor sa intre in legalitate
Primaria Sect. 2 are peste 40 de procese cu angrosistii
Pana la decizia instantei, constructiile nu pot fi demolateComerciantii din angroul Europa isi vor putea vinde mult si bine produsele de doi bani, continuand sa fraudeze statul asa cum stiu ei mai bine. Marfurile contrafacute, fara certificate de calitate si fara garantii, evident, vor ajunge din nou la populatie. Facturile false si infractorii vor circula in voie ca si pana acum, "deranjati" din cand in cand de organele de ancheta. Fata de toate acestea Primaria sectorului 2 nu poate face nimic, fiind legata de maini si de picioare de zecile de procese aflate pe rolul diferitelor instante. Desi in primavara edilul sectorului 2 le-a dat comerciantilor ragazul de sase luni pentru a-si depune documentele in vederea obtinerii autorizatiilor, pana ieri, termenul limita, nici macar una dintre societatile care functioneaza ilegal in incinta asa-zisului complex nu a depus macar o hartiuta.
"Comerciantii din Europa au avut termen pana la 31 octombrie sa intre in legalitate. Pana astazi (ieri - n.n.) n-am primit nici macar o cerere pentru certificatul de urbanism, prima etapa care trebuie parcursa pana la obtinerea autorizatiei de constructie. Daca ar fi existat un pic de bunavointa din partea celor vizati, poate ne-am fi retras actiunile din instanta", ne-a declarat Anatol Albu, seful serviciului de presa din cadrul Primariei Sectorului 2.
El ne-a explicat ca Primaria a initiat, din aprilie pana in prezent, peste 40 de procese, prin care ii cheama in instanta pe administratorii/asociatii fiecarei societati din Europa, inclusiv pe proprietarii spatiilor comerciale. "Pana la solutionarea acestora, prin decizie definitiva si irevocabila, Primaria nu poate demola nicio constructie ilegala. Altfel putem fi pusi in situatia de a plati despagubiri imense", a incheiat Anatol Albu.Fraude anuale de peste 300 milioane euroIn urma controalelor efectuate de inspectorii Primariei Sectorului 2, administratorii centrelor comerciale din complexul Europa au fost somati sa intre in legalitate "prin desfiintarea voluntara a spatiilor edificate fara autorizatie de construire si incetare a activitatilor comerciale". Somatia era argumentata prin faptul ca in urma acestor controale "s-au constatat abateri grave de la normele legale privind disciplina financiar-fiscala, sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor locale, nerespectarea normelor legale privind disciplina in constructii, introducerea pe piata a unor produse nesigure pentru viata, sanatatea si siguranta consumatorilor, neconformitati grave de la normele de igiena, cu risc maxim pentru sanatatea publica, tulburarea grava a ordinii si a linistii publice si un grad ridicat de infractionalitate in zona". In concluzie, "nu a existat abatere prevazuta de lege care sa nu fi fost constatata in aceste societati comerciale". De altfel, "Europa" este locul propice celor care ocolesc Fiscul, aici avand loc, timp de 15 ani, tranzactii fictive, in urma carora statul inregistreaza pierderi de sute de milioane de euro pe an. Comunitatea de chinezi, vietnamezi, arabi, romani, care detine peste 3.000 de spatii comerciale, a fraudat statul cu peste 300 de milioane de euro anual. Autoritatile - Garda Financiara, departamentele economice ale Politiei, serviciul de control al Primariei, Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Pompierii - cunosc jaful fiscal din zona, constata lunar ilegalitatile, insa nu pot decat sa respecte legea: dau amenzi si confisca marfa."Produse nesigure pentru viata si securitatea consumatorilor"In luna aprilie, Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, declara ca afacerea "Europa" a fost ilegala de la inceput, deoarece constructiile din interiorul complexului au fost ridicate fara autorizatie. "Fara autorizatie de construire nu se poate desfasura o activitate comerciala", argumenta edilul de sector, amintind ca "prin aceste angrouri sunt introduse pe piata unele produse nesigure pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor". "Stop! Nu se mai poate!", spunea atunci Ontanu, precizand ca a cerut, in repetate randuri, administratorilor respectivelor centre comerciale sa-si autorizeze afacerea in sensul respectarii normelor de disciplina in constructii, salubrizare si protectie a mediului.
Mai mult, comerciantii beneficiaza de utilitati (apa, energie electrica), desi, legal, acest lucru este imposibil. "Ilegalitatile la nivelul constructiilor au culminat cu bransarea depozitelor si a dughenelor la utilitati, respectiv electricitate si gaze, fara a respecta prevederile Legii 50/1991 care impune autorizatii de constructie. Toate aceste ilegalitati au fost posibile si prin concursul regiilor furnizoare de utilitati care au dat aprobarile, fara a se sesiza sau verifica zona, ceea ce a favorizat infractorilor si fraudarea bugetului local", se arata intr-unul dintre procesele verbale incheiate in urma controalelor primariei de sector. Toate procesele-verbale si dispozitiile de desfiintare a constructiilor s-au transformat intr-un sir interminabil de procese intre autoritati si comercianti.