Intr-un numar din iulie a.c. din prestigiosul saptamanal francez "Le Nouvel Observateur", gasit in colectia unei amice pariziene pasionate de politica, mi-au cazut ochii pe un titlu din prima pagina, ce in traducere suna "Sfarsitul anilor Le Pen". Cr
Intr-un numar din iulie a.c. din prestigiosul saptamanal francez "Le Nouvel Observateur", gasit in colectia unei amice pariziene pasionate de politica, mi-au cazut ochii pe un titlu din prima pagina, ce in traducere suna "Sfarsitul anilor Le Pen". Cred ca cititorii ZIUA stiu cine e (sau mai bine zise cine-a fost...) Le Pen: creatorul unui partid, Frontul National, care a adunat in randurile sale, nu putine la numar, pe totii nationalistii, xenofobii, antisemitii francezi (caci au si ei dintr-astia). Tratat la inceput cu dispret ori indiferenta de partidele "traditionale", vazut ca un soi de mascarici mediatizat tv, Le Pen a avansat incet dar sigur pe scena politicii din Hexagon, in asa fel incat in 2002 francezii, uluiti, s-au trezit cu el in turul doi al prezidentialelor. Autorii celor doua articole din "OBS", editorialistul Jean Daniel si mai ales publicistul Claude Askolovitch, analizeaza cu finete cum a fost posibila, intr-o tara atat de democratica precum Franta, aparitia fenomenului Le Pen. Si ce constata ei, retrospectiv? Ca ascensiunea din anii 90 si inceputul anilor 2000 a Frontului National n-ar fi fost posibila daca si stanga si dreapta nu s-ar fi folosit, alternativ si voalat, de "temele" lui Le Pen. Mai mult, cand dreapta voia sa dea in socialisti, se alia, fie si numai regional, pe plan local, cu frontistii. Si invers. Asa incat o parte din electoratul francez, satul de atata politicianism, a trecut spre discursul radical, dar macar foarte clar, al liderului FN. Plus ca acesta avea humor, sarcasm, o anume carisma, iar in dezbaterile tv nu-i putea nimeni opri suvoiul verbal. Ca pretutindeni, prestatia tv, mai ales in perioadele electorale, e esentiala si in Franta. Si-acum vine surpriza: tocmai cand se credea pe cai mari, in iunie 2007 Le Pen si partidul lui obtin niste procente minuscule, care-i evacueaza aproape total din prim-planul politicii franceze.
Ghici ghicitoarea mea: cu cine se aseamana de la noi (prin felul ascensiunii, prin modul cum a fost tolerat cand de dreapta, cand de stanga, prin agresivitatea limbajului, ba pana si fizic!) defunctul - politic - Le Pen?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.