Decizia este rezultatul reinflamarii inflatiei, care la finele anului ar putea ajunge la 6,2%.Mugur Isarescu a ridicat dobinda peste
asteptarile pietei Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa majoreze dobinda de politica monetara cu 0,5% pina la 7,5% ca urmare a presiunilor inflationiste din piata si a reinflamarii inflatiei in luna septembrie. Rezervele minime impuse bancilor comerciale au ramas la acelasi nivel, adica 20% pentru depozitele in lei si 40% pentru cele in valuta. Decizia Bancii Nationale va afecta, in mod natural, piata bancara din Romania, insa nu imediat. Bancile vor opera modificari atit asupra dobinzilor la depozite, cit si pentru cele la credite. „Daca Banca Nationala da un semnal de crestere a dobinzilor, bancherii vor creste dobinzile, atit pe pasiv, cit si pe activ, mentinindu-si in continuare cistigul din marje. Nu cred ca pentru comunitatea bancara exista o teama ca se va intimpla ceva. Cind modifica, noi trebuie sa ne ajustam imediat produsele la noile conditii", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Modificarea va avea efecte si asupra cursului de schimb in conditiile in care randamentele pentru plasamentele in lei vor fi acum mai mari. In asteptarea deciziei BNR, jucatorii din piata valutara au apreciat ieri leul cu un ban la 3,33 lei/euro. La finele anului 2007, inflatia anualizata va depasi cu doua procente tinta BNR si cu 1% limita superioara a intervalului de variatie, sustin analistii BRD. Altfel spus, cresterea preturilor calculata in perioada decembrie 2006 - decembrie 2007 se va situa in jurul valorii de 6,2%, fata de 4% cit era tinta Bancii Nationale a Romaniei. Florian Libocor, economistul-sef al BRD, considera ca deviatia de la tinta va fi cauzata in primul rind de „scaderea considerabila a sectorului agricol", dar si de „deciziile exuberante de politica monetara".

La finele lunii septembrie, inflatia anualizata se situa la 6,02%, cu mai mult de un procent peste limita superioara a intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala. Potrivit lui Libocor, desi tinta pentru acest an este ratata, BNR va trebui sa reactioneze, intrucit presiunile inflationiste vor persista, iar mecanismul de transmisie a unei astfel de masuri se intinde pe sase luni. Pentru 2008, prognoza BRD indica o rata a inflatiei de 4,7%, apropiata de limita superioara a benzii de variatie de un punct, fata de tinta de 3,8% stabilita de BNR. Analistii prognozeaza, de asemenea, o inflatie de 4,2% in 2009 si de 3,5% in 2010. Guvernul Romaniei a construit bugetul pe 2008 pe baza unei prognoze de inflatie de 3,8%, echivalenta cu tinta Bancii Nationale.

Potrivit raportului celei de-a doua banci din Romania, chiar daca inflatia lunara pina la finele anului se va situa la 0,5% (scenariu mai mult decit optimist in conditiile in care numai pretul la gaze a crescut cu 3,7%), tinta BNR tot ar fi ratata. Potrivit calculelor bancii, cresterea anualizata a preturilor ar urma sa fie de 5,5% in conditiile unei inflatii de 0,5% in octombrie, noiembrie si decembrie.

Florian Libocor spune ca dobinda de politica monetara corespunzatoare actualului nivel al inflatiei ar trebui sa fie de 8%. El a aratat ca, in prima parte a anului, dobinda BNR a coborit cu 175 de puncte de baza (1,75%), banca centrala argumentind ca reduce rata in corelatie cu scaderea inflatiei. In privinta deficitului de cont curent, o problema din ce in ce mai stringenta a Romaniei, BRD vede o crestere pina la 18% din Produsul Intern Brut la nivelul anului 2010. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7 la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2 la 3,7%.

In privinta cursului euro/leu, BRD are o previziune destul de optimista. Analistii bancii vad un euro la 3,20 lei la finele anului. „Ne asteptam ca leul sa isi mentina tendinta de apreciere in perioada urmatoare. Expectatiile pe curs nu au cum sa fie in sens de depreciere a monedei nationale decit ocazional", a spus Libocor.

Inflatia ia foc in zona euro Cresterea ratei inflatiei din zona euro in luna octombrie a depasit toate estimarile, a determinat aprecierea monedei unice europene fata de dolar si a marit posibilitatea unei majorari a ratei dobinzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters. Biroul de statistica al Uniunii Europene a estimat ca preturile de consum in cele 13 tari care utilizeaza moneda euro au crescut cu o rata anuala de 2,6%, depasind nivelul de 2% tintit de BCE. Estimarea, care nu contine informatii despre majorarea preturilor de consum in luna octombrie comparativ cu septembrie, s-a situat peste previziunile tuturor analistilor intervievati de Reuters, care au estimat o rata anuala a inflatiei cuprinsa intre 2,2 si 2,5%.