Atentatele teroriste, mobilizarea maselor si prezenta redusa a observatorilor straini sint ingredientele alegerilor din Rusia.



Autobuzul aruncat in aer era plin cu tineri care
se indreptau catre Universitate 
Atentatele teroriste, mobilizarea maselor si prezenta redusa a observatorilor straini sint ingredientele alegerilor din Rusia.



Autobuzul aruncat in aer era plin cu tineri care
se indreptau catre Universitate Cel putin opt persoane au murit si peste 50 au fost ranite in urma exploziei unei bombe artizanale, in orasul Tolyatti din sudul Rusiei. Autoritatile au demarat imediat o ancheta terorista si au arestat doi ziaristi care doreau sa fotografieze scena incidentului. Explozia s-a produs intr-un autobuz, la orele de virf ale diminetii, si a avut o putere echivalenta cu cea a doua kilograme de trinitrotoluen. Surse medicale citate de AFP au relatat ca printre raniti se afla si trei copii. Deputatul Viktor Iliuhin, membru al comisiei parlamentare pentru securitate, a legat atentatul de alegerile legislative din luna decembrie. "In perioada preelectorala au loc incercari de destabilizare a situatiei din tara. Intrebarea principala este cine va cistiga din aceasta stare de fapt", a declarat Iliuhin. Atentatul vine la doar o saptamina dupa un altul produs in provincia Daghestan, soldat cu un mort si cinci raniti. In august, 60 de persoane au fost ranite in urma unei explozii produse intr-un tren folosit de demnitarii rusi.

Posibilitatea unor fraude electorale in Rusia este in crestere dupa ce Comisia Electorala Centrala a decis luni sa reduca numarul observatorilor internationali la 300-400, o treime fata de alegerile din 2003. Totodata, opozitia rusa a scos la iveala documente oficiale din care reiese ca autoritatile ruse cer conducerii scolilor si a cailor ferate sa-i oblige pe elevi si pe muncitori sa participe la manifestatii de sustinere a candidaturii presedintelui Putin pentru un al treilea mandat la Kremlin.

Ofiteri otraviti Doi agenti ai Agentiei Antidrog ruse au fost ucisi prin otravire, la Sankt Petersburg, cazul intervenind pe fondul conflictelor dintre FSB (fostul KGB) si agentie. Seful acesteia, Viktor Cerkesov, avertizase ca acest conflict risca sa destabilizeze Rusia chiar in preajma alegerilor. In urma cu citeva saptamini, presedintele Putin a incercat sa aplaneze acest conflict conferindu-i lui Cerkesov atributii similare sefului FSB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.