Valoarea terenului, pe care sint construite cartiere intregi, depaseste 150 de milioane de euro.

Mostenitorii Mariei Irina Sturdza au cistigat in instanta restituirea unui teren in suprafata de 65 de hectare, situat in intravilanul municipiului Constanta, in zona cartierelor Viile Noi, Km 4-5 si Faleza Sud. Instanta a dispus obligarea Primariei Municipiului Constanta si a Ministerului Finantelor la acordarea unor masuri reparatorii, respectiv compensarea cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent sau acordarea de despagubiri banesti. Decizia nu este definitiva, putind fi atacata cu recurs.

Ion Sturdza (foto), unul dintre cei 12 mostenitori in viata, ne-a spus ca initial a depus cerere de retrocedare la Primaria Constanta, in baza Legii nr. 10/2001, insa raspunsul comisiei de retrocedare din cadrul primariei a fost negativ. In 2002 a inceput procesul. S-au revendicat doua loturi, unul de aproximativ 32 ha, care a apartinut Mariei Irina Sturdza (nascuta Cimpineanu), si unul de aproximativ 33 ha, care a apartinut surorii sale, Eliza Cimpineanu (casatorita Greceanu, ulterior divortata si decedata, fara a avea copii).

Toti mostenitorii actuali sint descendenti ai Mariei Irina Cimpineanu, casatorita cu Constantin Sturdza, nepotul lui Vasile Sturdza, primul presedinte al Inaltei Curti de Casatie, unde a fost numit de Alexandru Ioan Cuza pentru merite la unirea principatelor. Mostenirea revendicata astazi provine insa pe ramura Cimpineanu a familiei, mai precis de la cele doua surori.

Terenul a fost inglobat in intravilanul municipiului Constanta in 1927. De pe el s-au expropriat anumite fisii de teren pentru soseaua si calea ferata Constanta - Mangalia. O data cu dezvoltarea orasului Constanta, s-a prevazut parcelarea terenului si a celor inconjuratoare in loturi mici, care sa fie vindute pentru locuinte individuale.

Majoritatea terenurilor sint ocupate de locuinte, scoli, licee, gradinite, alte institutii publice, piete agroalimentare. Daca s-ar pune in aplicare compensarea in natura, primaria nu ar putea sa retrocedeze decit cinci hectare de teren, reprezentind zonele dintre blocuri. In cazul in care s-ar opta pentru despagubiri banesti, fondul minim care ar trebui platit familiei Sturdza de catre primarie ar depasi 150 de milioane de euro, potrivit estimarilor Primariei Constanta.

„Terenul pe care l-am revendicat este partial liber", afirma Ion Sturdza. „Noi vrem sa ni se retrocedeze ce este liber, urmind ca pentru restul sa primim compensatii, nu asa cum a declarat Mazare (primarul Constantei - n.r.) ca vom scoate oamenii din case. In cadrul procesului s-a efectuat o expertiza, care nu a fost contestata de primarie, in care s-a stabilit ca o suprafata de teren de 17 hectare este libera de orice constructie. Pentru restul de teren este libera o suprafata de 30-40%", a adaugat mostenitorul lui Sturdza.