Justitia spaniola a confirmat ca atentatele de la 11 martie 2004, in care au murit 191 de persoane, au fost organizate de o celula islamista inspirata de al-Qaeda.Din cei 191 de morti in atentatele din trenurile
madrilene 16 erau romani Un tribunal spaniol a anuntat ieri sentintele pentru 28 de persoane (printre care si o femeie) judecate pentru participarea la organizarea atentatelor criminale de la 11 martie 2004, de la Madrid. Marocanii Jamal Zougam si Othman el-Ghanoui, precum si spaniolul Emilio Trashorras, au fost gasiti vinovati de 191 de asasinate, doua avorturi si 1.856 de tentative de asasinat. Cei doi marocani au primit condamnari la cite 40.000 de ani de inchisoare, iar spaniolul - la 35.000 de ani. Cei trei vor executa insa cite 40 de ani, atit cit este condamnarea maxima conform legii spaniole. In atentatele de la 11 martie si-au pierdut viata si 16 romani. 21 de persoane dintre cele acuzate au fost gasite vinovate de cel putin o infractiune, iar sapte (dintre care trei spanioli) au fost achitate din lipsa de probe. Printre cei achitati se numara si Osman Sayed Ahmed, cunoscut drept „Mahomed egipteanul", suspectat ca ar fi fost printre „creierele" care au organizat atentatul. El este insa in inchisoare in Italia pentru apartenenta la un grup terorist international, unde are de ispasit o pedeapsa de zece ani. Ceilalti doi acuzati considerati drept organizatori - marocanii Youssef Belhadj si Hassan al-Haski - au primit pedepse de pina la 20 de ani cu inchisoarea pentru apartenenta la o grupare terorista. Spaniolul condamnat pentru asasinat, Trashorras, fost miner, este cel care a furnizat explozibilii utilizati in atentate. Toti explozibilii proveneau din aceeasi sursa, si anume o mina din Spania, Mina Conchita.

Tribunalul a mai decis acordarea de reparatii materiale victimelor, care se inscriu intre 30.000 de euro si un milion si jumatate, in functie de vatamarile suferite. In prezentarea condamnarii, judecatorul Javier Gomez Bermudez a spus ca dovezile indica fara urma de indoiala faptul ca atentatele au fost organizate de o celula islamista inspirata de al-Qaeda, dar fara legaturi directe cu organizatia mondiala. Judecatorul a respins orice amestec al gruparii separatiste basce ETA in atacuri, ipoteza ce a fost vehiculata de presa spaniola si de unii politicieni.

Regele evadarilor europene, arestat in Olanda. Detalii la www.cotidianul.ro/select