La Urgenta ieseana, personalul medical alearga ca scos din minti 24 din 24 de ore. Viteza e cuvantul de ordine. Au, n-au treaba, medicii si asistentele trag de timpi ca intr-un fel de daciada, faza pe spital.

Misterul e simplu: oamenii s-
La Urgenta ieseana, personalul medical alearga ca scos din minti 24 din 24 de ore. Viteza e cuvantul de ordine. Au, n-au treaba, medicii si asistentele trag de timpi ca intr-un fel de daciada, faza pe spital.

Misterul e simplu: oamenii s-au pricopsit cu cate un podometru, aparat ce le masoara viteza si le numara pasii. Cei mai bine clasati, la sfarsitul anului se lipesc de prime. CeilaltI, nu. Supraponderalii par de doua ori castigati, aparatul le comunica si numarul de calorii consumate. Rezultatele nu s-au lasat asteptate.

Traseele s-au optimizat, gesturile s-a simplificat si, in consecinta, actul medical a devenit din ce in ce mai performant. Cel putin la alergari. Cum in alte spitale obsesia e sa prinzi condica, la Spitalul de Urgente din Iasi prima grija e sa-ti pui podometrul. Dupa aceea incepe nebunia. Pacientii au fost si ei cuceriti de initiativa. Care se poate tine pe picioare sI nu urla de durere alearga solidari cu asistentele. Cei de pe targi ii incurajeaza pe brancardieri.

Unde spatiul permite, se inregistreaza si depasiri. Carucioarele sunt de departe cele mai rapide. Unse de curand, baga o goneta de speriat, mai ales la curbe. Sa depasim insa anecdotica initiativei si sa trecem in revista consecintele fructuoase. Valorificata si la spitalele obisnuite, la tot ce inseamna unitate medicala in Romania, se poate spune ca schimbarile din sistemul medical prind viteza.

Internarile si externarile se vor inregistra, de asemenea, contracronometru. Numarul de minute dedicate bolnavilor va scadea invers proportional cu calitatea interventiei, diagnosticele vor inregistra viteza glontului. E uluitor cum se va schimba viata pacientilor. In iuresul dement, birocratia se va sublima, iar plicurile vor zburda cosmic.

In sfarsit, visul de aur al ministrului Nicolaescu prinde aripi, reforma inaltandu-se spre culmi ca zmeul. Podometrul miraculos va tine loc de medicamente si aparatura. De pilda, la doi pasi, la Spitalul judetean Suceava, unde, mentioneaza o stire recenta, nu mai sunt medicamente, portiile sunt injumatatite iar tavanul cade peste populatie. Podometrul ar face minuni. Alergand ca zanatecul, bolnavul va uita de foame, se va strecura mai abil printre bucatile de tencuiala, conditii in care medicamentele ar deveni inutile.         


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.