Mii de chiriasi care locuiesc in imobilele din Roma ale Bisericii Catolice urmeaza sa fie evacuati deoarece Vaticanul doreste sa obtina un profit mai mare.

Peste 2.000 de chiriasi, majoritatea clerici si fosti functionari din cadrul Bisericii, acuza Vaticanul ca doreste sa obtina profit pe piata imobiliara, uitind astfel de rolul caritabil al Bisericii. Cresterea pretului chiriilor inregistrata in ultimii ani a facut ca Vaticanul sa nu mai doreasca prelungirea contractelor si sa urmareasca obtinerea unui profit mai mare. „Ne-am platit chiriile la timp si intotdeauna am avut grija de apartamente. Nici o evacuare nu se va face pentru neplata chiriei, ci din cauza ca vor expira contractele", a precizat arhiepiscopul Angelo Bagnasco, presedinte al Conferintei Episcopale Italiene, o organizatie din care fac parte multi dintre clericii ce urmeaza sa fie evacuati.

In mod paradoxal, chiriasii din imobilele apartinind Vaticanului urmeaza sa fie evacuati de catre agentii unor fundatii caritabile infiintate de Vatican si care administreaza proprietatile imobiliare. Acestea numara 4.000 de locuinte in intreaga Italie, dintre care 2.000 sint situate in centrul Romei.

Gestul Vaticanului si al fundatiilor caritabile este cu atit mai grav cu cit multi dintre chiriasii ce urmeaza sa fie evacuati sint persoane cu venituri modeste sau trecute de 65 de ani, persoane cu dizabilitati sau suferind de boli aflate in faza terminala. „Ma gindesc la tragedia pensionarilor si a familiilor care au o singura sursa de venit si care nu vor putea gasi vreo solutie", a declarat pentru „La Stampa" Gaetano Bonicelli, fost arhiepiscop de Siena.

Pentru toate aceste categorii, parlamentarii italieni au reusit sa suspende ordinele de evacuare pina la sfirsitul acestei luni. Mai multe categorii de proprietari ai acestor imobile, printre care bancile, asociatiile profesionale sau companiile de asigurari, nu vor avea dreptul de a-i evacua pe chiriasi pina in august 2008.

Insa Biserica nu este inclusa in aceasta categorie si va putea recurge la evacuari incepind de astazi. „In statul papal, drepturile cetatenesti se afla la discretia Pontifului", a protestat Mario Staderini, consilier in cadrul primariei romane.