O noua decizie a Rezervei Federale de a reduce rata dobanzii de referinta in cadrul intalnirii din aceasta saptamana nu este o certitudine, iar oficialii Fed nu iau in serios taierea dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, relateaza Wall Street Journal,
O noua decizie a Rezervei Federale de a reduce rata dobanzii de referinta in cadrul intalnirii din aceasta saptamana nu este o certitudine, iar oficialii Fed nu iau in serios taierea dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, relateaza Wall Street Journal, citat de Reuters.
Articolul realizat de Greg Ip, recunoscut pentru ca surprinde corect perspectivele principalilor oficiali ai bancii centrale americane, spune ca optiunile luate in considerare de catre membrii Consiliului de politica monetara includ o reducere de 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii, la 4,5%, sau mentinerea acesteia la nivelul actual.
Majoritatea investitorilor anticipeaza ca Fed va decide in favoarea taierii dobanzii la reuniunea lunara de politica monetara, care va avea loc azi, dupa ce, in septembrie, a hotarat reducerea acesteia cu 0,5 puncte procentuale, pentru a limita pagubele economice cauzate de declinul pietei imobiliare.
Traderii de valuta de la Tokyo comenteaza ca articolul publicat de WSJ a favorizat aprecierea dolarului, care a fost cotat in ultima perioada la niveluri minime record in raport cu euro si alte monede internationale. Cel mai mare risc la care este expusa Fed este legat de siguranta pietei monetare privind anuntarea unei reduceri a dobanzii de referinta, care ar putea determina banca centrala americana sa actioneze conform asteptarilor, comenteaza Ip.
"Contextul actual este mai fragil decat de obicei, iar consecintele dezamagirii pietei sunt probabil si mai daunatoare. Luand in considerare acest aspect, Fed trebuie sa aprecieze si riscul ca reducerea dobanzii va alimenta temerile privind presiunile inflationiste", potrivit articolului publicat de WSJ.
Fed poate tempera astfel de riscuri la conferinta de presa de dupa luarea unei decizii de politica monetara, fie prin sublinierea unei probabile reduceri viitoare a dobanzii, daca nu va actiona in acest sens saptamana aceasta, fie prin atenuarea asteptarilor privind o potentiala relaxare a politicii monetare, daca va reduce rata dobanzii. Desi problemele din piata imobiliara persista, exista putine dovezi ca impactul acestei situatii s-a extins asupra economiei in general, iar oficialii Fed nu par sa isi fi modificat semnificativ prognoza privind reluarea unui ritm moderat de crestere economica anul viitor, a mai spus Ip.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.