Platile europene pentru fermieri vor intirzia, indiferent de decizia Comisiei Europene.

Agricultorii vor mai avea de asteptat citeva luni bune pina vor vedea vreun euro din banii promisi de UE. „Trebuia sa inceapa plata subventiilor europene la 1 decembrie 2007, dar pentru ca mai sint probleme cu sistemul informatic si cu verificarile in teren vor trebui aminate. Poate vor demara la inceputul anului viitor", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Daca softul de monitorizare si control al platilor ar putea fi pus in functiune in perioada urmatoare, ramine problema verificarilor in teren pe care trebuie sa le faca specialistii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. „Chiar daca sistemul informatic este pe deplin functional, platile se vor face doar pe suprafetele de teren controlate. Comisia este responsabila fata de modul in care sint administrati banii europeni, iar acest sistem de plata reprezinta mecanismul prin care se elimina orice eventual risc de frauda", a declarat comisarul european Leonard Orban. La rindul sau, ministrul Agriculturii a precizat ca mai sint de verificat 1.000-2.000 de ferme pentru a termina cele 6 procente din suprafata agricola care trebuia controlata. „Pentru ca in urma verificarilor s-au constatat foarte multe supradeclarari va trebui sa marim numarul fermelor controlate. Restul pina la 10% va trebui finalizat inainte de inceperea derularii platilor", a spus Ciolos. Astfel, vor fi putine sanse ca banii sa poata fi distribuiti inainte de citeva luni daca avem in vedere ca in cursul unui an APIA nu a reusit sa verifice nici cele 6%, iar acum se intirzie pentru ca a plouat citeva zile. Cum in perioada urmatoare vor fi nu doar ploi, ci si ninsori, specialistii Agentiei nu vor putea finaliza prea curind verificarile in teren. „Nu putem estima acum momentul demararii platilor. Acesta depinde foarte mult de decizia pe care o va lua in aceasta luna Comisia Europeana", a precizat comisarul european Leonard Orban. El a aratat ca subventiile vor fi acordate gradual, ceea ce inseamna ca platile se vor derula in decursul a trei-patru luni. Astfel, vor fi fermieri care vor primi banii aferenti subventiilor europene pe anul 2007 abia la finalul anului 2008. „Nu este o procedura exceptionala, ea se aplica in cazuri unde exista probleme similare celor intimpinate de Romania", a spus Orban.

Acesta s-a intilnit marti cu oficialii Ministerului Agriculturii si ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pentru a discuta despre problemele pe care agricultura le are in procesul de integrare. Romania asteapta decizia Comisiei Europene privind activarea clauzei de salvgardare pe agricultura si in consecinta scaderea cu 25% a subventiilor. „Colegiul CE va da verdictul cel mai probabil pe 27 noiembrie. Decizia va fi luata dupa ce partea romana va definitiva pregatirile si va prezenta un raport la 9 noiembrie. Comisia va face o analiza tehnica si pe baza unei evaluari a unor experti independenti. Oricum, decizia CE se bazeaza 100% pe realitatea din teren. Mesajul Comisiei este clar: hotarirea nu poate fi influentata, ea depinde strict de realitatea din teren. In Comisia Europeana nu exista flexibilitate in a inchide ochii fata de legislatie. Pentru a evita activarea clauzei trebuie indeplinite doua conditii: cele doua sisteme informatice sa fie deplin functionale si platile sa fie facute treptat, gradual si numai pe suprafetele verificate. Daca aceste masuri vor fi puse in practica si Romania va indeplini conditiile cerute, decizia CE va fi pozitiva, daca nu, nu", a spus comisarul european Leornad Orban.

Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro, iar APIA este institutia care gestioneaza aceste fonduri. Daca va fi activata clauza de salvgardare, Romania va mai primi doar 330 de milioane de euro, restul banilor urmind a fi suportati de la bugetul de stat.

Romania, sub lupa CE Comisarul european Leonard Orban a recunoscut ca Romania mai risca unele sanctiuni din partea Comisiei Europene. „Nu vreau sa spun acum care sint domeniile unde sint probleme. In general, la nivelul intregii Uniuni, probleme in aplicarea legislatiei europene apar in domeniul mediului (25% dintre incalcarile Tratatului sint in acest domeniu) sau al ajutoarelor de stat", a spus Orban. El a precizat ca pina in acest moment Comisia a deschis procedura de incalcare a Tratatului doar pentru cazul Petrom, in scandalul actiunii de aur, dar a avertizat ca Romania este in pericol de a fi vizata de unele masuri in cazul problemelor privind ecarisajul. „Autoritatile romane trebuie sa prezinte Comisiei in cursul lunii noiembrie un raport detaliat privind situatia din domeniul sanitar-veterinar. CE poate decide ca a fost incalcat Tratatul si sa ia masuri in consecinta", a aratat Orban. Ministrul Agriculturii a precizat ca se va intilni joi la Guvern cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare pentru a stabili care sint responsabilitatile in domeniu pentru a nu avea surprize din partea CE.