In continuarea incursiunii pe "taramul" speculatiilor cu instrumente derivate, vom expune in cele ce urmeaza cateva aspecte ale unor strategii de baza ale acestei activitati.
Inainte de a intra efectiv in expunerea acestora, consideram utila o s
In continuarea incursiunii pe "taramul" speculatiilor cu instrumente derivate, vom expune in cele ce urmeaza cateva aspecte ale unor strategii de baza ale acestei activitati.
Inainte de a intra efectiv in expunerea acestora, consideram utila o scurta rememorare a strategiei speculative. Astfel, daca un speculator mizeaza pe o crestere a pretului in viitor, el va cumpara contracte in prezent, la un anumit pret si le va vinde mai tarziu, daca previziunea sa se dovedeste corecta, la un pret mai mare. El va obtine profit din diferenta de pret favorabila. Daca mizeaza pe o crestere a pretului, este speculator "la crestere" (engl. "bull", fr. "? la hausse"). In caz contrar, este un speculator "la scadere" (engl. "bear", fr. "? la baisse"). Dupa cum se poate observa, mecanismul speculatiei este foarte simplu: "cumpara ieftin, vinde scump" sau "vinde scump, cumpara ieftin". Cate eforturi, insa, pentru a pune aceasta axioma in practica!Strategia piramideiConform lui Ioan Aleman, director departament "Dezvoltare si Produse Noi" al BMFM Sibiu, "strategia piramidei se aplica in cazul in care urmeaza sa se tranzactioneze mai multe contracte. Prin aceasta strategie, speculatorul adauga la pozitia lui un anumit numar de contracte, odata ce pretul se misca intr-o directie favorabila. O piramida poate avea o baza larga sau o baza ingusta (inversata). Piramida cu baza larga presupune ca speculatorul porneste cu mai multe contracte, adaugand in mod progresiv cate putine odata ce valoarea pozitiei sale creste". Elocventa in acest sens este figura 1.
Baza larga sugereaza stabilitate si, intr-adevar, aceasta strategie este mult mai stabila decat strategia bazei inguste (fig.2) care, din punct de vedere psihologic, este mult agresiva dar si mai nesigura.
"Intr-o piramida cu baza larga, deoarece sunt adaugate pozitiei initiale contracte suplimentare, exista mai multe contracte la baza structurii deci un castig mai mare. In acest caz, o evolutie nefavorabila a pietei este mai putin riscanta adica se vand mai putine contracte pentru recuperarea pierderii. Cu o piramida cu baza ingusta (fig. 2) contractele suplimentare sunt de regula generate chiar de evolutia favorabila a pietei, iar strategia poate inregistra un colaps rapid printr-o evolutie nefavorabila a pretului", a explicat Aleman.
In tabelul alaturat este expusa in mod concret o strategie de tip piramida cu baza larga. Astfel se poate observa, dupa cum explica specialistul sibian, ca "prin cresterea pretului, cumpararile de contracte futures aduc profituri care pot fi retrase din cont sau refolosite pentru deschiderea de noi pozitii fara a fi nevoie de inchiderea pozitiilor deschise. Din tabel se observa ca investitorul are nevoie doar de depunerea unei sume initiale de 3.000 lei. Cu aceasta suma investita detinatorul ajunge la final sa atinga echivalentul a 30.000 actiuni SIF 5 cumparate. Profitul investitiei este marcat efectiv la nivelul de 3,4592 lei/actiune, randamentul brut cifrandu-se la 590.8% pe o perioada de o luna de zile. Daca inregistram si costurile aferente comisionului platit de 1,5 lei/contract, adica 90 lei pentru cele 30 contracte deschise si inchise ajungem la un randament de 544,66% ".Strategia ordinelor STOPPlasarea corecta a acestui tip de ordine poate proteja profitul si preveni pierderile. Ea ramane insa unul din cele mai dificile aspecte ale tranzactionarii pe pietele futures. "Exista numeroase situatii in care piata pare ca se misca intr-o directie nefavorabila, speculatorul plaseaza un ordin STOP, iese de pe piata, pentru ca mai apoi sa urmareasca dezamagit o evolutie favorabila pozitiei initiale, precizeaza Aleman. Dar reversul medaliei este si mai periculos: a tranzactiona pe pietele futures fara a utiliza acest tip de ordine care limiteaza pierderile, poate fi un joc cu rezultate nefavorabile serioase. Speculatorii utilizeaza frecvent ordinele STOP pentru a intra pe piata, datorita unui semnal favorabil dat de analiza tehnica. Totodata, ei plaseaza adesea un astfel de ordin pentru a-si limita pierderile in cazul in care piata nu evolueaza asa cum se asteptau".
Ordinele stop sunt valabile si pentru strategia de tip piramidal, in momentul in care piata ia o turnura defavorabila definitivarii ei.· Acest articol are rolul unui demers educational. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.