Retrimis la Parchet
Instanta suprema a dispus restituirea la DNA a dosarului in care Andreea Ciuca este acuzata de luare de mita, decizia putand fi atacata la Completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Joia trecuta, Andreea Ciuca a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie trimiterea la Directia Nationala Anticoruptie a acestui dosar. Ciuca - fost presedinte al Tribunalului Mures, a cerut refacerea urmaririi penale, sustinand, potrivit Mediafax, ca ancheta a fost ilegala. Aceasta a sustinut ca nu a participat la perchezitii si ca nu a beneficiat de aparare in timpul urmaririi penale. In acest dosar, Ciuca a fost trimisa in judecata in decembrie 2003, instanta suprema achitand-o initial, insa, in urma contestatiei procurorilor, dosarul se rejudeca. (D.E.I.)
Informatii copiate
Procurorii DNA copiaza si verifica informatiile din cel de-al doilea calculator ridicat de la domiciliul fostului ministru al Agriculturii, Avram Muresan, in urma perchezitiei facute la inceputul lunii octombrie. Avocatul lui Muresan, Gheorghita Mateut, a spus ca fostul ministru nu a fost chemat la DNA de aceasta data, pentru a fi audiat de procurorii anticoruptie. El a fost citat de procurori in luna octombrie, cand anchetatorii au copiat fisierele din primul calculator ridicat la perchezitie. DNA efectueaza cercetari fata de fostul ministru al Agriculturii, in dosarul in care este acuzat ca a intermediat o mita intre omul de afaceri Gheorghe Ciorba si Decebal Traian Remes. (A.G.)
Amanare in procesul Patriciu-SRI
Judecarea contestatiei Serviciului Roman de Informatii la sentinta instantei inferioare prin care SRI era obligat sa plateasca daune morale de 50.000 de lei omului de afaceri Dinu Patriciu a fost amanata ieri, de Curtea de Apel Bucuresti, pana la data de 20 noiembrie. La jumatatea lunii februarie a anului trecut, avocatii lui Patriciu au depus, la Tribunalul Bucuresti, o plangere impotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri. In plangere, avocatii au apreciat ca interceptarile s-au facut cu "incalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale in vigoare, respectiv a Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale". In 11 mai, Tribunalul a stabilit ca omului de afaceri i-a fost incalcat dreptul la viata initma, prevazut de CEDO, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune morale de 50.000 de lei. SRI a atacat cu apel sentinta - acelasi demers fiind facut si de SC Rompetrol SA si Dinu Patriciu. Avocatul Serviciului, angajat al casei de avocatura a lui Valeriu Stoica, a sustinut ca institutia nu a facut decat sa intercepteze convoribile omului de afaceri in baza mandatelor emise de Parchetul General. (A.G.)
Sentinta motivata
Tribunalul Bacau si-a motivat sentinta prin care fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a fost achitat in dosarul in care era acuzat de fapte de coruptie. Astfel, instanta a aratat ca decizia de achitare a fost luata dupa ce martorii si-au schimbat in mare parte declaratiile fata de cele date in faza de urmarire penala, ei sustinand ca procurorii ar fi facut presiuni asupra lor. Sentinta de achitare a edilului bacauan a fost data de Tribunalul Bacau pe 13 aprilie. Procurorii DNA au declarat apel la decizia instantei, procesul fiind in prezent pe rolul Curtii de Apel Bacau si urmand a incepe pe
20 noiembrie. (A.G.)