Contract - Bulgarii primesc avionul fara echipamente   Cursa pentru castigarea contractelor de modernizare a echipamentelor militare ale tarilor recent intrate in NATO continua. In Romania este inca in disputa programul pentru avioanele mili
Contract - Bulgarii primesc avionul fara echipamente   Cursa pentru castigarea contractelor de modernizare a echipamentelor militare ale tarilor recent intrate in NATO continua. In Romania este inca in disputa programul pentru avioanele militare de transport, licitatie adjudecata de firma Alenia, care propune aparatele C27J Spartan. Singura certitudine este ca pana acum contractul de livrare a celor sapte avioane nu este semnat, ceea ce lasa loc la multe interpretari si spatii de manevra atat competitorilor - Alenia si EADS Casa, cat si Ministerului Apararii.  AVION INCOMPLET. Stiri mai precise vin din afara tarii. In Bulgaria, unde Alenia a castigat contractul cu o tema similara, Fortele Aeriene asteapta livrarea primului avion Spartan din seria celor cinci contractate inca din anul 2004. Co­man­dantul Fortelor Aeriene bulga­re, generalul Simeon Simeonov, a anun­tat recent ca prima livrare va avea loc in noiembrie a.c., chiar de Ziua Aviatiei. El a precizat insa ca avionul vine fara o serie de echipamente esentiale. Este vorba despre harta digitala si echipamentele pentru zborul pe timp de noapte. Agen­tia de stiri Novinite retine declaratia generalului Simeonov, care spune ca avionul livrat de Alenia nu este ope­rational pana in primavara anului 2008, cand spera ca echipamentele lipsa vor fi instalate.  INTÃ…RZIERI. Prima livrare a avionului Spartan fusese anuntata initial pentru luna august, apoi re­pro­gramata pentru octombrie, si acum pentru aceasta luna, desi in nici o ocazie nu s-au dat informatii despre livrarea incompleta a apara­tu­­lui. O stire pozitiva pentru firma italiana vine din Statele Unite, unde consortiul Alenia - Boeing a castigat comanda de 2,04 miliarde de dolari pentru dotarea armatei americane cu aparatul C27J. Autoritatea care judeca litigiile la contractele cu bani publici (GAO) a respins contestatia consortiului EADS Casa - Raytheon, care oferise aparatul C295 pentru o suma mai mica (1,77 miliarde de do­lari). Un interesant articol privind motivele respingerii ofertei mai ieftine publica revista Aviation Week, in care autorul, Jefferson Moris, prezinta punctele de vedere ale competitorilor. (dan.constantin@jurnalul.ro)   Comisia In Romania, potrivit informatiilor din Ministerul Apararii, se desfasoara negocieri precontractuale pentru cumpararea Spartan. In acelasi timp, EADS Casa nu a renuntat la clarificarea conditiilor in care a fost desca­lificata la licitatie. Comisia de aparare a Senatului care, la initiativa lui Cristian Diaconescu, presedintele acesteia, l-a audiat in septembrie pe ministrul Apararii, dl Teodor Melescanu, a primit o solicitare din partea filialei spaniole a grupului EADS pentru a-si prezenta cazul. Ministrul liberal este in situatia de a gestiona un puternic conflict comercial cu implicatii politice. Controversele au pornit in urma elaborarii unui caiet de sarcini al licitatiei pentru avionul scurt/mediu curier cu "dedicatie".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.