Abuzul de dulciuri favorizeaza adancirea ridurilor. Mai mult, excesul de produse care au in compozitie mult zahar duce la aparitia de noi riduri inainte de 30 de ani, arata un studiu publicat in British Medical Journal of Dermatology.


O echipa de oameni de stiinta de la Saint Johna€™s Hospital din Santa Monica (California) atrage atentia marilor consumatori de dulciuri ca excesul de bomboane, inghetata, biscuiti nu inseamna doar o bomba calorica. Daca nu rezista nici macar o zi fara "ceva dulce", atat femeile, cat si barbatii isi asuma inca un risc: pielea le va imbatrani inainte de vreme. Motivul? Atunci cand in organism intra mai multe zaharuri decat este normal, glucidele suplimentare din sange se "lipesc" de proteine. Din asocierea zaharurilor cu proteinele iau nastere molecule foarte periculoase, numite AGE. "Cu cat mancam mai multe dulciuri, cu atat se formeaza mai multe molecule AGE. Iar pe masura ce acestea se acumuleaza in sange, se distrug proteinele adiacente, ca intr-un domino", explica dr. Fredric Brandt, medic dermatolog. Iar cele mai vulnerabile elemente la atacul moleculelor AGE sunt colagenul si elastina, proteinele care mentin pielea elastica si ferma. Astfel, ridurile profunde incep sa apara inainte de 35 de ani si se inmultesc rapid, arata specialistul.


PREVENIRE. Ce putem face pentru a preveni aparitia ridurilor cauzate de abuzul de dulciuri? Evident, unul dintre sfaturile specialistilor este sa reducem considerabil portia de produse bogate in glucide. Atentie insa, acest sfat nu se refera doar la dulciuri. Zaharul este ascuns in multe alte alimente din dieta noastra zilnica: in produsele de panificatie, in iaurturile cu fructe, avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In plus, pentru a evita aparitia prematura a ridurilor, avem nevoie zilnic de 1 mg de vitamina B1 si B6, sa ne protejam pielea cu crema cu factor de protectie solara vara si iarna, sa consumam alimente bogate in antioxidanti (legume si fructe proaspete), ceai verde.