De aici ciocniri in exces intre incoerenti de toate culorile politice, scepticism si demoralizare, inclusiv la comentatorii politici.
Unul din ei scria (citez!) "de fapt, Basescu nu vrea vot uninominal, ci mai curand aplauze... ca de obicei". P
De aici ciocniri in exces intre incoerenti de toate culorile politice, scepticism si demoralizare, inclusiv la comentatorii politici.
Unul din ei scria (citez!) "de fapt, Basescu nu vrea vot uninominal, ci mai curand aplauze... ca de obicei". Pana nu demult, actualul sustinator infocat al votului uninominal, a fost adversarul acestui sistem.
Cearta pe sistem mascheaza, in Romania, lupta pentru putere. Presedintele Basescu isi doreste un parlament monocolor sau cat mai monocolor, din care sa lipseasca liberalii domnului Tariceanu. De aceea are nevoie de inechitabilul sistem uninominal pur in care majoritatea dintr-o circumscriptie se poate transforma, prin vointa legiuitorului, in unanimitate.
Absurd! Pentru un PD avid de putere nu exista, insa, ceva mai bun... Din aceleasi motive, sistemul uninominal pur este o caricatura a democratiei.
De aici ratiunea votului uninominal majoritar sustinut in prezent de liberali care, pentru presedintele Basescu, insa, are lacune profunde si fiind inventat "spre a pacali poporul roman".
Sistemul uninominal acceptat de liberali creeaza, insa, si partidelor mici sau noi o vocatie de a intra in Parlament; el nu conduce, insa, in mod necesar, la o faramitare a spectrului electoral.
Cu acest compromis, domnul Basescu nu-i de acord. Ar trebui poate ca democratii sa scada la circa 30 la suta din sufragii pentru a fi mai deschisi cu adversarul politic...
De ce nu este presedintele Basescu de acord cu aceasta varianta de "uninominal" lansata de Asociatia Pro-Democratia? Pentru ca ea nu garanteaza scoaterea din circulatie a Partidului National Liberal. Micul partid liberal nu-i un concurent periculos. Si totusi, gandeste PD, conduce tara de aproape patru ani cu ajutorul coalitiilor; pentru actualul presedinte, aceasta este inadmisibil.
Ceea ce n-a spus, insa, presedintele Basescu niciodata este ca votul uninominal majoritar propus de el ar putea conduce la o coalitie de stanga intre PD si PSD si la reaparitia unui partid gen FSN, dispunand de peste 75 la suta din Parlament, mai ales daca alegatorii de stanga ar reveni la vechile lor sentimente. Altfel spus, jocul egoist al presedintelui Basescu poate face din Romania, din nou, o tara de stanga, ceea ce nu cred ca e in interesul electoratului sau al comunitatii internationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.