Amy Pickard, de la Hastings din East Sussex, avea doar 17 ani cand a intrat in coma in 2001.
In orice caz acum, dupa ce i-a fost administrat "medicamentul-minune" Zolpidem, mama fetei, Thelma, a povestit emotionata ca fiica ei are, ca inainte d
Amy Pickard, de la Hastings din East Sussex, avea doar 17 ani cand a intrat in coma in 2001.
In orice caz acum, dupa ce i-a fost administrat "medicamentul-minune" Zolpidem, mama fetei, Thelma, a povestit emotionata ca fiica ei are, ca inainte de accident, "acea veche luminita" in ochi, relateaza cotidianele britanice.
Amy, care acum este subiectul unui documentar al BBC One, numit "Pastila care trezeste", a fost intr-o stare vegetativa care a durat sase ani. Ea intrase in coma dupa ce a suferit un accident cerebral foarte grav, survenit in urma consumului de heroina. Pana luna trecuta, ea a stat ani de zile imobilizata in pat, insa acum, de patru saptamani, de cand a luat prima pastila, Amy, care are acum 23 de ani, isi revine incet, dar sigur.
Mama sa, Thelma, care are 54 de ani, a povestit ca "este incredibila schimbarea. Cand ia pastilele, se vede cum chipul i se relaxeaza, iar ochii ii stralucesc. Este pur si simplu incredibil"
Amy este una dintre cele 360 de persoane care iau parte la un experiment revolutionar in cadrul caruia este testat un medicament care trezeste "in mod miraculos" pacientii din coma.
Din intamplare
Efectele secundare remarcabile ale medicamentului Zolpidem au fost observate pentru prima data in Africa de Sud, in cazul pacientului Louis Viljoen, de 24 de ani, care suferise rani foarte grave la cap, in 1994, dupa ce fusese lovit de un camion, el aflandu-se pe o bicicleta.
Atunci, medicii se asteptau ca acesta sa moara, si i-au spus mamei sale ca nu va mai fi constient niciodata. Un medic chiar l-a descris ca fiind "o leguma".
Insa, cinci ani mai tarziu, in 1999, lui Louis i s-a administrat Zolpidem - care in mod normal este utilizat ca somnifer puternic (cei care iau aceste medicamente adorm in mai putin de 15 minute). Asistentele s-au gandit atunci sa-i dea lui Louis somnifere, pentru ca acesta, involuntar, se zbatea si se agita in pat. Ele au crezut ca pacientul va cadea intr-un somn adanc si nu se mai agita - insa dupa doar 25 de minute dupa ce i-au dat medicamentul, acesta s-a ridicat si a zis "hello, mama". A fost prima data in cinci ani cand a vorbit.
Lucy Hughes, sora medicala care avea grija de Louis de cinci ani, a declarat ca "atunci cand mi s-a spus ca Louis vorbeste am refuzat pur si simplu sa cred - era imposibil. Apoi l-am auzit. Si noi, si mama lui eram pur si simplu stupefiati. A fost un moment deosebit de emotionant".
Medicul de familie Wally Nel, cel care a prescris sedativul, a adaugat: "se intampla ceva ciudat si minunat si noi am ajuns sa vedem asta dintr-o intamplare... este remarcabil".
Lumea medicala a fost uluita, iar firma producatoare a Zolpidem a initiat noi cercetari care vizeaza efectele secundare ale medicamentului.
Sanse 60%
Inainte ca Amy sa primeasca tratamentul experimental, mama sa Thelma s-a dus in Africa de Sud pentru a se intalni cu alti pacienti care luasera aceleasi pilule.
Femeia a recunoscut ca era nervoasa in ideea ca fiica sa va fi un soi de "cobai", dar a inteles ca merita riscul. Ea a declarat ca "este infricosator sa te gandesti ca mi-am lasat fiica sa participe la testarea unor medicamente. Insa dupa ce am vazut ce pot face aceste pastile, cum as fi putut refuza?". Thelmei i s-au aratat o serie de imagini tridimensionale ale creierelor pacientior in coma, imagini in care activitatea neuronala era reprezentata cu nuante stralucitoare. Aceasta a vazut cum zonele intunecate ale creierului "s-au luminat" dupa ce pacientii au luat respectivele pastile. "Cercetatorii nu s-au referit la zone <<moarte>> ale creierului, ci s-au referit la zone <<adorminte, intr-o stare latenta>>. Dupa administrarea pastilelor, acele zone au devenit active."
Acum, medicii au avertizat-o pe Thelma ca ar putea dura luni de zile pana sa apara o schimbare majora in starea de sanatate a fiicei sale, insa femeia a declarat ca, oricum, fata ei este mult mai bine.
"Acum se poate vedea cum Amy este mult mai atenta la ceea ce se intampla in jurul ei, face mai multa galagie - ca si cum ar vrea sa vorbeasca. Este remarcabil. Suntem ca intr-un joc al asteptarii, in care urmarim sa vedem ce se mai intampla. Sper in fiecare zi ca va fi din ce in ce mai bine".
Doar 360 de persoane din intreaga lume au luat parte la testarile medicamentului Zolpidem, cu un succes semnificant la un proces de 60% dintre acestia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.