Parchetul General a dat NUP in dosarul in care „Academia Catavencu" a depus plingere impotriva a peste 600 de functionari guvernamentali si parlamentari care nu si-au completat declaratiile de avere conform legii.

Procurorul Titu Duta de la Parchetul General a solutionat prin NUP o sesizare a „Academiei Catavencu" referitoare la parlamentarii si functionarii care au ignorat prevederile legale privind declararea averilor. Pe 17 octombrie, Duta a trimis publicatiei o rezolutie prin care se justifica decizia de neincepere a urmaririi penale. Iata citeva dintre motivele invocate de procuror: „In cadrul sistemului social global, sistemul juridic constituie o componenta, un subsistem care se afla in raportul de interconditionare cu celelalte subsisteme ale sistemului social. Luat in sine, subsistemul juridic al societatii este el insusi un sistem al propriilor sale elemente componente (sau subsistem), iar acest lucru se evidentiaza pe plan institutional, cit si actional. Functionalitatea sistemului juridic in totalitatea sa (nu numai a celui normativ) deci atit sub aspect institutional, cit si actional, este asigurat de un mecanism de tip cibernetic care are drept obiectiv organizarea dispozitivelor, prin intermediul carora sa fie ghidate actiunile juridice (activitatea de reglementare, activitatea de aplicare a legilor si activitatea jurisdictionala), pe baza receptarii si folosirii informative provenite din mediul in care este integrat sistemul (subsistemul) dat".

Daca nu sinteti convinsi ca parlamentarii nu au gresit cu nimic atunci cind nu si-au declarat averile, sau cind le-au declarat doar partial, procurorul Titu Duta mai are si alte argumente. „Forta raspunderii juridice nu inceteaza acolo unde incepe terenul de exercitare a responsabilitatii sociale, ci ambele isi exercita influenta in mod concomitent in conditii precis determinate de factori concreti (factori economico-sociali si cultural-educativi). Prognoza evolutiei acestor doua concepte evidentiaza in mod obiectiv o dezvoltare tot mai accentuata a laturii specifice responsabilitatii sociale pina la dimensiuni ce vor marca o trecere la un nivel cantitativ superior, cind raspunderea juridica se va contopi, va fuziona cu celelalte forme de responsabilitate sociala (politica, morala etc.) fiind eliminate total orice ramasite ale constiintei". Si daca mai ezitati in a crede ca cei 600 acuzati de „Academia Catavencu" sint curati ca lacrima, cititi in pagina trei a editiei de astazi a „Academiei Catavencu" alte pasaje din rezolutia procurorului Titu Duta.